Transatlet stoppas från OS-kval

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-24

Transkvinnan Cece Telfer får inte tävla i OS-kvalet.

Häcklöparen Cece Telfer får inte tävla i det amerikanska OS-kvalet. Transatleten har inte lyckats sänka sina testosteronnivåer tillräckligt.

Telfer hoppades kunna tävla i fredagens uttagningar på de amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon. Men Internationella friidrottsförbundets (World Athletics) regler innebär att att en transatlet måste reducera sitt testosteron under en viss nivå 12 månader innan en damtävling.

”Även om Cece Telfer kvalificerat sig har hon inte uppfyllt villkoren i World Athletics regler för transatleter och är därför inte berättigad att tävla”, säger USA Track and Field i ett uttalande.

Den tvåfaldiga OS-guldmedaljören Caster Semenya har i flera år försökt påverka lagstiftningen kring testosteronnivåer. 2018 införde World Athletics, en regel som förbjuder hyperandrogena kvinnor från att tävla på distanser från 400 upp till 1 500 meter. Något som innebar att Semenya stoppades från att tävla. Den sydafrikanska 800-meterslöparen bestred regeln i idrottens skiljedomstol, Cas, men förlorade. Schweiz högsta domstol valde sedan att inte ta upp fallet.