Beskedet om Zlatanstatyn: Stannar i Malmö

Av:  TT

Zlatanstatyn efter att den blivit nedsågad i januari. Arkivbild
Zlatanstatyn efter att den blivit nedsågad i januari. Arkivbild

Det har pratats om Milano.

Men den vandaliserade Zlatanstatyn kommer inte att få någon ny hemvist.

– Vi kommer behålla statyn i Malmö, den är vår, säger Malmöpolitikern Frida Trollmyr (S) till SVT.

107 dagar. Så kort tid hann statyn av Zlatan Ibrahimovic stå på sin plats på Stadiontorget i Malmö innan det flera gånger svårt vandaliserade verket fick plockas bort för renovering. I början av januari sågades statyn av fotbollsstjärnan av vid fotknölarna och avbilden välte. Hela statyn, inklusive den cirka åtta ton tunga sockeln i röd granit, fick forslas bort för reparation som sker på hemlig plats.

Därefter har flera förslag på en ny plats för statyn förts fram. Häromdagen föreslog Milanos borgmästare Giuseppe Sala att Ibrahimovics både nuvarande och tidigare fleråriga hemstad skulle bli ny hemvist.

Men så kommer det alltså inte att bli, menar Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden i Malmö stad.

– Det är roligt att Zlatan är uppskattad i sin nya hemstad men han är framför allt en Malmöson. Vi kommer behålla statyn i Malmö, den är vår, säger Trollmyr till SVT.

Det var efter nyheten i slutet av november att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i Stockholmsklubben Hammarby som statyn börjades utsättas för skadegörelse.

Exakt var statyn kommer att placeras efter renoveringen är oklart. Formellt avgörs frågan senare i vår av kommunstyrelsen, skrev Sydsvenskan i januari.

Malmö stad tog emot statyn av Ibrahimovic, som numera spelar i italienska Milan, som en gåva från Svenska fotbollförbundet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN