"Hoppas att det inte är för sent"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det kanske inte blir Special Olympics i Åre och Östersund. Arkivbild.

Svensk parasport överväger att avsäga sig Special Olympics i Åre och Östersund 2021 på grund av osäker ekonomi.

Riksdagspolitikern Bengt Eliasson (L) ber dem att vänta.

– Vi prioriterar det i vårändringsbudgeten. Hoppas att det inte är för sent, säger han.

Special Olympics är en världsomfattande tävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Sverige ska genomföra vinterspelen i Jämtland 2021, men Parasportförbundet har inte pengar till kostnader för hotell och arenahyra som ska betalas redan under det första kvartalet nästa år, vilket Sveriges Radio var först med att berätta om.

Därför kan man tvingas avsäga sig arrangemanget.

– Parasportförbundet har ju inte en sådan likviditet att man kan agera bank för det, och dessutom blir den potentiella risken för stor, säger Johan Strid, generalsekreterare i Parasportförbundet.

"Rätt skandalöst"

Parasportförbundet har sökt bidrag från socialdepartementet vid två tillfällen de senaste två åren, som man fått avslag på. En tredje ansökan bereds just nu.

– Vi, tillsammans med Centerpartiet, har drivit på detta under hösten, men det har gått upp för oss att regeringen inte tänker agera. Det är rätt skandalöst att svika de här barnen och ungdomarna, säger Bengt Eliasson.

– Vi prioriterar detta i vårändringsbudgeten och hoppas att det inte är för sent. Men om inte någon från socialdepartementet eller regeringen bemödar sig att lyfta luren till Parasportförbundet i eftermiddag ser det mörkt ut.

Ministern svarar

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till TT att ansökan som kommit in i november i år inte handlar om medel för att genomföra själva arrangemanget, utan om 85 miljoner kronor till en flerårig folkhälsosatsning i samband med spelen.

"Vi har inte medel för den här typen av arrangemang. Formellt har inget regeringsbeslut fattats ännu, men socialdepartementet har inga fria pengar för så här omfattande bidrag till enskilda organisationer eller event", säger Hallengren.

"I den budget som regeringen har förhandlat med bland annat Liberalerna finns inte medel för den här typen av arrangemang. Detta känner Bengt Eliasson också till."

Parasportförbundet vill arrangera vinterspelen som ett led i att förbättra hälsan för målgruppen.

– Det har visat sig att Sverige har stora brister i vård och omsorg för dessa målgrupper. Special Olympics har metodiken kring hälsoprogram som vi kan lära av och sedan genomföra i Sverige, säger Strid.

Det beräknas komma mellan 2 000 och 2 500 personer till vinterspelen 2021.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund