"Permittering ska inte gälla för spelarna"

Av: TT

Publicerad:
Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare. Arkivbild.

Spelare ska inte kunna permitteras inom ramen för det nya kollektivavtalet som Unionen och Arbetsgivaralliansen har enats om för idrotten.

Det säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till TT – och får medhåll från Unionen.

Men Arbetsgivaralliansen menar att så är fallet.

Det nya coronaviruset medför en rejäl ekonomisk kris för hela samhället. Det drabbar förstås även idrotten och klubbarna som drabbas av ett stort inkomstbortfall på grund av uppskjutna matcher och uteblivna publikintäkter.

På fredagen avslöjade Aftonbladet att Arbetsgivaralliansen och fackförbundet Unionen har enats om ett kollektivavtal som möjliggör permittering för idrottsklubbar, både vad gäller spelare och kanslipersonal.

Inom kort kan alltså exempelvis allsvenska fotbollsklubbar, vars premiär preliminärt är framflyttad från första helgen i april till första helgen i juni, permittera spelare.

"Alla utom spelarna"

Eller?

TT kan nu avslöja att det råder delade meningar om den saken.

– Den uppgörelsen som är gjord ska gälla alla utom spelarna. Det är så som vi har uppfattat informationen vi har fått från Unionen. Men Arbetsgivaralliansen har uppfattat det på ett annat sätt, säger Magnus Erlingmark – generalsekreterare i de svenska fotbollsspelarnas intresseorganisation Spelarföreningen – till TT.

– Sedan är det Unionen som har förhandlat om korttidspermitteringar. Det är alltid så att det finns avtalstolkningar. Det finns möjlighet för klubbarna att tolka avtalet på ett annat sätt på inrådan från Arbetsgivaralliansen. Men det är klart att det hade varit önskvärt att man såg avtalen på samma sätt.

Enligt Erlingmark skrivs det alltid enskilda kollektivavtal för spelare inom fotboll, ishockey och handboll utöver det så kallade idrottsavtalet.

– Idrottsavtalet gäller alla andra anställda i föreningarna, tränarna, kanslipersonalen och så vidare. Och den uppfattningen jag har fått är att det här avtalet ska gälla de grupperna – och i sådana fall ska det vara en enskild förhandling gällande spelare i olika idrotter.

TT: Vad kan ni från Spelarföreningen göra?

– Vi har pratat med Unionen om det, att vi behöver ha klarhet i vad som gäller. Det är viktigt.

"Alla omfattas"

I en ej namngiven klubb kan permitteringar vara nära förestående.

– Jag har fått information från en klubb att de ska börja korttidspermittera spelare, säger Erlingmark.

TT: Kan ni ta strid för det här?

– Vi kan inte göra så mycket, så är det ju. Det är ju Unionen som skulle kunna agera i sådana fall, om det handlar om avtalstolkningar som man har gjort.

– Sedan skulle någon annan instans få avgöra om det ska gälla spelare eller inte.

Enligt Jonathan Kibebe vid Arbetsgivaralliansen råder det emellertid inget tvivel om att kollektivavtalet med Unionen även inbegriper spelarna.

– Vi har inte tecknat något avtal för Spelarföreningen, det här avtalet är tecknat för Unionen, säger han till TT.

– Alla omfattas av avtalet.

TT: Även spelare?

– Ja.

Öppnar för diskussion

Jonathan Kibebe säger att det borde ligga i Spelarföreningens intresse att spelarna ingår i avtalet.

– Vill de inte att spelarna ska vara med och hjälpa föreningarna? Man kan fråga sig hur de har tänkt där.

Unionen kommenterar skriftligen via pressekreteraren Erik Wirkensjö, på ett sätt som bara kan tolkas som ett medhåll till Erlingmark:

"Vi har ännu inte ett avtal mellan parterna som omfattar spelare, men vi är öppna för att diskutera ett avtal även för den gruppen. Vi vill dock poängtera att korttidsarbete inte kan komma till stånd utan ett lokalt kollektivavtal, alltså ett avtal mellan en arbetsgivare och en lokal facklig organisation. Detta förutsätter att ett centralt avtal först har tecknats."

Publicerad: