Sjöströms supersvit: "Höjt min lägstanivå"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-08-16

Guld igen – precis som vanligt i EM.

Sarah Sjöströms seger på 50 meter fritt på Foro Italico i Rom innebär att hon sopat rent i tre raka EM. Senast hon fick stryk var 2014.

– Jag har höjt min lägstanivå jävligt mycket, säger Sjöström efter sitt andra guld i mästerskapet.

Sjöströms supersvit i långbana – nio EM-distanser lång – var aldrig hotad på en fullsatt simarena på Foro Italico i Rom.

Det var en sjungande, gungande stämning och Sjöström hade återigen stort stöd.

– Det var helt fantastiskt att komma ut på arenan och den kärleken man får från de på läktaren är svår att förklara. Det är jättehäftigt. Jag njuter, säger hon.

Sjöström var bara nio hundradelar före värsta konkurrenten Katarzyna Wasick, Polen, i semifinalen i måndags.

Wasick sänkte sig med ytterligare åtta hundradelar i finalen.

Kruxet var bara att Sjöström gjorde det med 36 hundradelar.

Sluttiden 23,91 var sju hundradelar snabbare än i VM-finalen i juni och 18:e gången i karriären hon var under 24 sekunder. Wasick var 37 hundradelar bakom supersvenskan.

Åtta år sedan nederlag

Ännu ett EM-guld fixat och klart. Senast hon fick stryk i en individuell EM-final i långbana var den 24 augusti 2014 på just 50 meter fritt av förra brittiska stjärnan Francesca Halsall. Då har hon missat ett EM, i fjol, på grund av den brutna armbågen.

Sjöström förklarar det med sin höga lägstanivå som höjdes under 2017.

– Jag behöver inte simma på personligt rekord längre för att vinna. På 100 meter fritt hade jag till exempel kunnat simma 1,5 sekund över mitt pers och vinna. Det gör att det blir lättare på ett EM, men det är fortfarande inte enkelt. Man vet att alla vill slå en när man står där, säger Sjöström som tog sin 27:e EM-medalj i karriären.

Fartvidundret från Södertörn har den här sommaren sopat hem två VM-guld, ett VM-silver och två EM-guld individuellt. Ungefär som att det där svåra armbågsbrottet i fjol aldrig hade inträffat.

”Varit jättesvårt”

Sjöström kom tillbaka precis före OS och lyckades ta ett silver på 50 meter fritt i Tokyo.

Hon säger att hon tvekade över om hon skulle kunna komma tillbaka till världstoppen.

– Absolut, annars skulle jag ljuga. Det har varit jättesvårt att tänka att man skulle kunna komma tillbaka. Det som har varit positivt är att man har fått lite variation i träningen och fått ett annat perspektiv, förstått innebörden i hur viktigt det är med progression i träningen, säger Sjöström och fortsätter:

– Att man inte kan gå från 0 till 100, speciellt om man varit skadad. Det har jag blivit mycket bättre på, även nu när jag är återställd. Jag vet att jag svarar bra på vila och att ha en annan träning. Det är bra för att förlänga karriären ytterligare några år.

Förutom sina två individuella guld i Rom har hon också silver och brons i lagkapp.

På onsdagen, avslutningsdagen, simmar hon i laget på 4x100 meter medley.