Idrotter i öppet brev till regeringen: Logiken haltar

Ola Palmström/TT

Publicerad 2021-05-07

Svenska orienteringsstjärnan Tove Alexandersson. Arkivbild.

Riksidrottsförbundet (RF) tillsammans med bland annat förbunden för segling, orientering och cykel riktar kritik mot regeringen i ett öppet brev.

De uppmanar regeringen att "ta sitt förnuft till fånga" – och tillåta tävlingar i skogen samt på havet och vägar igen.

Idrotter som bedöms ha tävlingsområden som inte kan avgränsas går fortfarande under reglerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket gör att bara åtta personer kan delta.

Något som ifrågasätts i det öppna brevet riktat till idrottsminister Amanda Lind (MP), socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S).

"Att leta efter kontroller i en skog, segla jolle ikapp eller cykla längs en landsväg kan inte leda till smittspridning. Men det är precis det som ni signalerar när regeringen förbjuder våra tävlingar för att vi är på en plats som vi inte kan sätta upp staket runt eller bygga väggar och tak kring. Här haltar logiken." skriver RF och de drabbade idrotterna.

Regeringen har skickat ut ett förslag på remiss om att motionslopp och liknande tävlingar ska kunna ha 150 utövare från och med den 17 maj om smittläget tillåter. Men det räcker inte menar RF, som tycker att man bör anpassa efter både ytan och tiden som tävlingen pågår.

" Det måste därför vara möjligt att ordna tävlingar med fler än 150 deltagare förutsatt att deltagarna separeras i grupper i olika zoner innan start, slussas ut på det vidsträckta tävlingsområdet och därefter separeras igen efter målgång.", skriver de.