Hallam: "En enorm besvikelse"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2023-05-25

Sam Hallam var besviken efter det tidiga VM-uttåget.

En vinnare i Växjö – i Tre Kronor började Sam Hallam som förlorare.

– En enorm besvikelse, vi kom hit för något helt annat än att åka ut i kvartsfinal, säger Tre Kronors förbundskapten.

Sverige vann skotten mot Lettland med 41–15 och hade nästan nio minuters spel i numerärt överläge.

Trots det fick Hallams lag bara utdelning en gång – och i powerplay misslyckades svenskarna helt.

– Vi startar ändå matchen på ett sätt som vi vill göra, vi hanterar att de gör mål på ett bra sätt. Sedan kommer det en stress hos oss när vi inte får utdelning på spelövertaget, säger Hallam till SVT.

Förbundskaptenen var tvungen att göra en del ändringar i laget – men överraskade genom att plocka bort Jonatan Berggren ur förstakedjan och placera honom som 13:e forward.

Detroitforwarden var en av de bästa poängspelarna i laget med två mål och fem assist.

Tufft med favoritskapet

– Vi tog ut det lag vi kände...vi fick lite förändringar. Vi hade Leo (Carlsson) som inte kunde teka ordentligt och när André (Petersson) blev skadad fick vi in Pär Lindholm där som center. Vi försökte ha en bra balans. Det står inte och faller med en spelare, säger Hallam.

Han tycker inte att hans defensivt starka lag har saknat spetsen.

– Nej, jag tycker inte en sån här match handlar om det. Det är hur vi spelar som lag och såna här matcher blir tuffa att hantera när du har det favoritskapet som vi har.

Medan svenskarna misslyckades i numerärt överläge var det där Lettland, på sitt andra i matchen, satte spiken i kistan med 3–1-målet.

”Fått slita”

– Det är tufft när de får trean. Vi har fått slita ordentligt för att få ett och så får de ett enkelt 3–1. Men även på slutet så saknar vi det lilla lugnet och kylan i anfallsspelet när det gäller när vi ska ta skotten och när vi ska ta spelet, säger Hallam till SVT.

På frågan vad han drar för lärdom av sitt första VM säger han:

– Det är flera. Vi har en lång lista med både små och stora saker som vi ska titta på och se vad vi kan göra bättre. Men ett VM går fort och det gäller att ta tillvara på det. Tyvärr lyckas vi inte här i dag.