Timrås hemvändare ger guldvibbar: "Exploderade"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-09-14

Det är inte bara supportrarna som går i spinn över hemvändarfesten i Timrå.

Jonathan Dahlén pratar om drömmen att vinna SM-guld – Anton Lander om att få göra det tillsammans med sin pappa.

– Det vore rätt häftigt att få göra något tillsammans i moderklubben, säger lagkapten Lander.

Knappt hade segerjublet lagt sig efter att Timrå fixat nytt SHL-kontrakt i kvalet mot Djurgården i början av april förrän lämmeltåget av hemvändare startade.

Tre Kronors OS-kapten Anton Lander, 31, bestämde sig först och öppnade för att landslagsforwarden Anton Wedin, 29, och skarpskytten Emil Pettersson, 28, sedan följde tätt inpå.

Slutligen kom kronan på verket när mål- och poängmaskinen Jonathan Dahlén, 24, återvände i slutet av augusti då det inte blev någon fortsättning i NHL.

Det handlar dessutom om långa kontrakt. Lander har skrivit på för tre år, övriga tre har femårskontrakt.

Siktar på slutspel

Inte konstigt om Timråfansen börjar se det där första och hittills ouppnåeliga SM-guldet framför sig.

Det gör spelarna också – även om de ligger lågt med förväntningarna redan i år. Nu handlar målsättningen om slutspel för fjolårsjumbon.

Timrå har en av SHL:s vassaste forwardsuppsättningar, men målvakts- och backsidan är inget som skrämmer konkurrenterna. Ännu.

– Vi har många på långa kontrakt, så förhoppningsvis kan vi bygga år från år och att vinna med Timrå skulle betyda mycket för alla. Det vore en dröm, säger Jonathan Dahlén som aldrig spelat i SHL, utan lämnat för Nordamerika de två senaste gångerna han hjälpt Timrå upp från hockeyallsvenskan.

”Exploderade”

När Dahlén, som gjort 124 mål och 265 poäng på 241 hockeyallsvenska matcher, var klar nådde hockeyfebern i Timrå och Sundsvall nya nivåer och säsongskortsförsäljningen efter sommaren tog fart igen, framför allt bland ungdomar, rapporterade Sundsvalls Tidning.

– Det känns roligt, man spelar alltid bättre med bra stöd på läktarna. Det är ingen press, bara roligt. Vi har ett bra lag och jag har höga förhoppningar på säsongen, säger Dahlén som värvades efter en swishkampanj där supportrarna bidrog med drygt 600 000 kronor.

Nye sportchefen Kimmo Kapanen om intresset i stan:

– Det är en väldigt bra atmosfär, folk snackar mycket hockey. Så blev det direkt de tre första kom och när Jonathan kom exploderade det.

”Otroligt häftigt”

Anton Lander, som blev det givna valet som lagkapten, säger att de tre första hemvändarna visserligen hade kontakt med varandra – men att den stora övertalningskampanjen kom gentemot Dahlén.

– Vi stämde av litegrann och såg att intresset fanns. Men ”Jonte” fick nog mycket mer påtryckningar, säger han med ett skratt.

”Otroligt häftigt”

Anton Lander har i många år beskrivits som Timrås drömvärvning, men väljer att lyfta fram Dahlén.

– Om jag var ett drömförvärv så tror jag ”Jonte” klingar mer. Det han har gjort för Timrå är fantastiskt och betyder mycket för klubben. Jag har aldrig spelat med ”Jonte” och ska jag vara självisk så ska det bli otroligt häftigt att lära känna honom, säger Lander.

Lagkaptenen ställs inför en speciell situation då han får pappa Anders Karlsson som tränare.

– Jag ser det som positivt och något jag kan utnyttja, det blir en lite lättare relation när man kan prata, säger han och fortsätter:

– Samtidigt blir det en stor utmaning gentemot de andra spelarna att de ska förstå att jag är med dem. Det blir alltid så att man snackar lite om tränarna bakom stängda dörrar och då är jag en del av dem, säger han.