Missen som Hector inte ska upprepa: "Nu jävlar"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2023-12-20

Sara Hector under en världscupslalom tidigare i vinter. Arkivbild.

Sara Hector börjar veta allt om fjärdeplatser och vill gärna kliva upp på världscuppallen snart – helst redan i Courchevel.

Det gäller bara att inte vilja det för mycket.

31-åriga Sara Hector kan egentligen inte klaga på säsongsstarten i den alpina världscupen. Svenskan har radat upp fina placeringar och kan stoltsera med fyra fjärdeplatser, tre i paradgrenen storslalom och en i slalom.

Men det är en sak som saknas.

– Överlag har det varit en väldigt bra säsongsöppning. Det har varit nära att bli riktigt bra många gånger, men kanske har varit lite stolpe ut några gånger. Alltså, fjärdeplatser är jättebra – men såklart vill man vara på pallen, säger Hector inför torsdagens kvällsslalom i Courchevel, Frankrike.

”Blev bara sämre”

Den sämsta insatsen av sju starter var den senaste, en tolfteplats i storslalomen i kanadensiska Tremblant. Det blev också en läropeng för Hector.

– Jag försöker att inte fokusera allt för mycket på resultaten. Det är väldigt lätt att man vill mer och mer och mer, det blev lite så i Kanada när jag hade haft tre raka fjärdeplatser i storslalom. ”Nu jävlar ska jag göra det bättre”, tänkte jag. Men det blev bara sämre. Jag försökte alldeles för mycket och det blev jättemånga misstag, säger OS-guldmedaljören från Peking i början av förra året.

Den säsongen var Sara Hector glödhet i pisterna och den första segern kom just i Courchevel, dagarna före julafton. Men då handlade det om storslalom, inte slalom.

– Ja, det var en annan gren och andra förutsättningar nu. Men jag gillar verkligen Courchevel, det är så himla vackert och en bra backe.

Åtta blågula hopp

5–4–9 är placeringsraden i de tre slalomtävlingarna hittills i årets världscup.

– Jag är nöjd med väldigt mycket och slalomen började ju jättebra i Levi (de två första racen). Jag tränar ju fortfarande mycket mer storslalom än slalom, men det känns som att storslalom är grunden till all typ av åkning – oavsett om du åker slalom eller störtlopp. Och storslalom är ändå min bästa gren.

Totalt åtta svenskor kommer till start i Courchevel. Däribland slalomstjärnan Anna Swenn Larsson, som har haft en tung säsongsöppning där hon som bäst har en 19:e-plats.