Nicklaus nobbade 1 miljard från saudiska touren

Av:  Ingela Ahlberg/TT

Jack Nicklaus när han slår ett hedersutslag under US Masters i april. Han avslöjar nu att han tackat nej till 1 miljard kronor.
Jack Nicklaus när han slår ett hedersutslag under US Masters i april. Han avslöjar nu att han tackat nej till 1 miljard kronor.

Golfikonen Jack Nicklaus tackade nej till motsvarande 1 miljard kronor för att bli frontfigur för den nya saudiska touren.

– Jag tackade nej. Jag måste vara kvar med PGA-touren, som jag var med och startade, säger han.

Den nya golftouren, som ekonomiskt backas upp av Saudiarabien, har djupa fickor att plocka pengar ur. Det ska finnas motsvarande 2,5 miljard kronor i prispengar totalt i de planerade åtta tävlingarna.

Och nu avslöjar Nicklas, 82, för golfjournalisten Michael Bamberger på sajten Fire Pit Collective att han skulle ha fått 1 miljard för att vara tourens ansikte utåt och se till att få golfstjärnor till startfältet.

– Jag blev erbjuden ungefär 100 miljoner (dollar) av saudierna, för att göra jobbet som sannolikt liknar det som Greg Norman gör, säger Nicklas som vann 18 majors under sin karriär.

– Jag tackade nej. En gång muntligt och en gång skriftligt. Jag måste vara kvar med PGA-touren, som jag var med och startade.

Pengar lockar

Det var 1968 som Nicklaus, tillsammans med bland andra Arnold Palmer startade dagens PGA-tour då proffsen bröt sig loss från klubbtränarna i proffsgolforganisationen PGA i USA. Skälet var pengar och större frihet.

Och det är just pengar, och kanske även friheten, som lockar golfspelarna att gå med i den nya penningstinna LIV-touren. Den startar med tävling utanför London den 9–11 juni. Hur många stjärnor som kommer att vara med är osäkert eftersom både PGA-touren och den europeiska touren, som bytt namn till DP World Tour, säger att de inte tillåter att deras spelare lockas till LIV-touren.

Rådet till Mickelson

Den amerikanske stjärnan Phil Mickelson har varit intresserad, men tvingades tidigare i vår ta timeout efter ett uppmärksammat uttalande om Saudiarabien:

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att deras historia när det gäller mänskliga rättigheter är fruktansvärd. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en ”once in a lifetime”-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

Mickelson har ännu inte återvänt till tävlingsspel och han avstår från att försvara sin titel i PGA-mästerskapen den här veckan.

– Mitt råd till Phil är att ha tålamod. Världen är en förlåtande plats, men det är bara han som måste bestämma var han vill spela och vad han vill göra, säger Nicklaus.

Publisert: