Spionens nycklar mot Kanada

Av:  Göran Sundberg/TT

Tomas Montén. Arkivbild.
Tomas Montén. Arkivbild.

Att spela med fart och att inte anpassa sig efter motståndaren.

Det är spionen Tomas Monténs två viktigaste punkter inför Tre Kronors VM-kvartsfinal mot Kanada.

– Det är ett bra lag, det kommer att bli en jämn och tajt match. Jag tror att båda lagen vill spela offensivt och med pucken och jag tror det lag som gör det bäst vinner, säger han.

Montén gör i augusti sitt sista JVM som Juniorkronornas förbundskapten innan han slutar. När han är med Tre Kronor arbetar han med att scouta motståndarna.

Kanada slutade trea i Helsingforsgruppen, har varit upp och ned, och förlorat både mot Schweiz och mot Danmark. Laget har många unga spelare och saknar de riktigt stora stjärnorna.

Många insläppta

Kanada har gjort 34 mål i gruppspelet, flest tillsammans med Schweiz.

Men Kanada har också släppt in 18 mål, åtta fler än exempelvis Sverige, och många tycker att målvaktssidan är skakig. Det håller dock inte Montén med om.

– Jag såg de två senaste matcherna mot Frankrike och Danmark och då stod Seattlekeepern (Chris Driedger), han såg bra ut.

TT: Vad är det viktigaste ur svensk synvinkel?

– Att inte vi ska ställa om bara för att det är Kanada vi möter, utan att vi ska spela vårt spel och ta med oss det vi gjort bra i gruppspelet. Sedan det här klassiska, att bli bättre varje dag. Men att spela med fart och noggrannhet med pucken blir viktigt, säger Montén.

”Kvicka och skickliga”

Förstakedjan med Pierre-Luc Dubois, Drake Batherson och Dylan Cozens har stuckit ut med totalt 27 poäng.

– Jag tycker de är kvicka och skickliga med puck, de är duktiga på att ta sig in i området framför mål, få in puckar och hitta ytor där inne. De spelar mycket bakifrån buren, säger Montén.

Men Kanada växlar spelare i sina kedjor rätt friskt, enligt Montén.

– De blandar ganska mycket i sina formationer och byter spelare, så det kan vara det svåra att scouta. Samtidigt har vi sista bytet, de kommer nog att fokusera mer på vilka vi har på isen än tvärtom, säger han.

Publisert: