Djurgården bröt dyster derbysvit: "Fantastiskt"

Av:  TT

Djurgårdens Hayley Dowd kramas om efter sitt 2–0-mål.
Djurgårdens Hayley Dowd kramas om efter sitt 2–0-mål.

Djurgårdens första derbyseger för säsongen kom på det fjärde och sista försöket.

Efter 2–1 mot Hammarby firades det länge och väl med supportrarna på Stockholms stadion.

– Det här betyder så otroligt mycket, säger Fanny Lång.

Förra säsongen var Djurgården ensamt Stockholmslag i damallsvenskan. I år är det annorlunda. Med både Hammarby och AIK tillbaka i högsta serien har det varit bäddat för flera heta huvudstadsderbyn, men för Djurgården har det inte direkt varit några roliga historier.

Fram till nu.

Efter att ha förlorat med uddamålet i samtliga derbyn, två mot AIK och ett mot Hammarby, lyckades Djurgården knipa årets första derbyseger på säsongens sista försök.

Och det inför runt 1 500 personer på ett livat Stockholms stadion.

– Tabellmässigt tar vi tre poäng och klättrar, bara där är det en bra vinst. Men också för supportrarna, de förtjänar att vi vinner sådana här matcher. Det är helt fantastiskt, säger Fanny Lång.

Långboll av Lång

Det var tabellfyran Hammarby som inledde piggast och skapade en hel del oreda. Men det var Djurgården som skulle slå till först.

Hammarbys Emilia Larsson sköt ett skott som blockerades varpå Fanny Lång visade prov på fin speluppfattning. Lång såg Daniela Zamora sticka i djupled och slog en boll för chilenskan att springa på. Det gjorde hon också – snabbare än alla i Hammarbyförsvaret. Väl inne i straffområdet gjorde Zamora inget misstag utan placerade säkert in 1–0 i tionde minuten.

Ett rejält bakslag för Hammarby som dock inte slog av på takten och hade flera bra kvitteringslägen.

Men ju närmare halvtidsvilan desto mer tog sig Djurgården in i matchen och Fanny Lång hade bland annat en boll i ribban. Det blev inte mål den gången, men däremot tio minuter efter paus när Hayley Dowd såg till att ge Djurgården en tvåmålsledning.

Ett alltmer pressat Hammarby jagade en reducering och i 71:a minuten fick man betalt för mödan. Efter att bollen studsat lite fram och tillbaka i straffområdet fick Nina Jakobsson bollen och sköt in reduceringen för Hammarby.

”Supportrarna förtjänar det”

Men Djurgården, som var effektiva i både offensiven och defensiven, höll ut och vann med 2–1.

– Det här betyder så otroligt mycket. Vi har förlorat tre derbyn och det har varit sådana skitförluster. Senast mot AIK presterade vi inte och gick inte in hundra procent. I dag gör vi det även fast spelet kanske inte är det bästa. Då vinner man sådana här matcher, säger Lång.

Hammarbys landslagsspelare Madelen Janogy var besviken och konstaterade att laget inte kom upp i nivå.

– Det är den frustrationen jag känner mest. Det går liksom inte att gå på halvfart när man spelar fotboll. Det gäller att göra jobbet i 90 minuter och vi kommer inte alls upp i den nivån i dag, säger hon.

Det var Hammarbys fjärde förlust på de fem senaste matcherna. Tre av förlusterna har dock varit mot topptrion Eskilstuna, Häcken och Rosengård.

För Djurgården, som fortfarande är åtta i tabellen, gör segern att det nu bara är tre poäng upp till Hammarby som alltjämt är fyra med 24 poäng.

Publisert: