TT-Sport

Zlatan med i VM-kvaltruppen – trots skadan

Av: 

TT

Zlatan uttagen i VM-kvaltruppen. Arkivbild.
Zlatan uttagen i VM-kvaltruppen. Arkivbild.

TT-SPORT

En tveksam Zlatan Ibrahimovic är ändå Zlatan Ibrahimovic.

Den snart 40-årige anfallsstjärnan finns med i truppen till VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland.

– Han är en spelare av den kalibern att jag tycker att det är värt att göra på det här sättet, säger förbundskapten Janne Andersson.

Ibrahimovic har dragits med stora skadeproblem sedan den oväntade landslagscomebacken i våras. En knäskada stoppade honom från sommarens fotbolls-EM och han hann knappt komma tillbaka i spel med italienska Milan innan en känning i hälsenan tvingade honom till mer vila.

Ibrahimovic fyller 40 på söndag och har inte spelat match sedan den 12 september.

Trots det finns han med i Janne Anderssons trupp till de kommande VM-kvalmatcherna på Friends arena, mot Kosovo den 9 oktober och mot Grekland tre dagar senare.

– Det är trots allt elva dagar tills vi möter Kosovo och fjorton tills vi möter Grekland, det är en ganska lång period. Så min förhoppning är att han ska vara så bra att han ska kunna vara med under samlingen. Sedan kommer vi stämma av med Zlatan inför samlingen och se hur läget är det då, säger Janne Andersson.

Ingen startspelare

Det är dock en liten chansning, och Andersson tror inte att Ibrahimovic är redo att starta mot Kosovo.

– Han är ju en spelare av den kalibern och med de egenskaperna att jag tycker att det är värt att göra på det här sättet, trots att han inte har varit med mer fotbollsmässigt den senaste perioden. Men som det är i dag är det tveksamt om han är en startspelare.

Och i paketet Zlatan Ibrahimovic ingår inte bara spetskunskaper på fotbollsplanen. Han bidrar även med viktig rutin till ett delvis nytt landslag, där flera veteraner tackade för sig efter EM.

Något som märktes under förra samlingen, där skrällsegern hemma mot Spanien (2–1) följdes upp med förlust borta mot Grekland (1–2).

– Det kanske inte är så konstigt att vi blandar lite med tanke på att det är ett delvis nytt landslag, det är många spelare som inte har spelat tillsammans tidigare. Vi fick till en fullträff mot Spanien och förväntan både från oss själva och från omgivning blev kanske att det här skulle gå av bara farten mot Grekland, säger Janne Andersson.

– En spelare med Zlatans erfarenhet kan bidra väldigt mycket där. När han var med oss i mars så bidrog han väldigt mycket både på och utanför planen. Så ja, han kan absolut vara viktig för oss även ur det perspektivet.

Många frågetecken

Ibrahimovic är det största frågetecknet skademässigt, men inte det enda. Alexander Isak, Jens Cajuste, Robin Quaison och Mattias Samuelsson är andra spelare som haft skavanker, men som finns med i truppen.

– ”Alex” pratade jag med så sent som i går. Rehaben har gått jättebra och jag har gott hopp om att han kommer att vara helt återställd när vi kommer fram till samlingen, säger Andersson och meddelar att även Jens Cajuste är i gång och tränar.

Backsidan är annars det största orosmolnet. Filip Helander är skadad och missar de avslutande fyra VM-kvalmatcherna, Marcus Danielson är matchotränad eftersom kinesiska ligan ännu inte startat, ytterbackarna Ludwig Augustinsson och Emil Krafth får inte speltid i sina klubbar och Victor Nilsson Lindelöf har också svårt att få en plats i Manchester Uniteds startelva, samtidigt som han ska bli pappa när som helst.

– Det här med barnafödande är rörigt. Jag hoppas att det kommer innan, annars får vi hantera det. Jag och Victor ska prata senare i veckan om det. Vi har självklart en plan för hur vi hanterar om något skulle inträffa, men det iscensätter vi då, säger Andersson.

Publisert: