Svensk arenakritik inför EM-kvartsfinalen

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-07-18

De svenska supportrarna hyllades av fotbollslandslaget, men i kvartsfinalen riskerar de att bli färre.

Blågult hyllar det svenska publikstödet i fotbolls-EM.

Men i kvartsfinalen i Leigh finns det risk för färre svenska supportrar.

– Jag tycker att det är jättetråkigt om det är någon som hade velat komma hit och nu inte kan, säger Magdalena Eriksson.

Anledningen är att Sverige bara har tilldelats 1 000 biljetter till matchen som spelas på samma arena, Leigh Sports Village, där Sverige besegrade Portugal. De så kallade ”Follow my team”-biljetterna, som innebär att biljettinnehavare är berättigade till en biljett så länge ens lag är kvar i turneringen, har nämligen tagits bort, skriver Aftonbladet.

– Det är något vi har tagit vidare med Uefa. Vi tycker att det är konstigt att inte kunna köpa det. Vi har inte fått ett riktigt bra svar på varför. Det är en väldigt icke genomtänkt tanke och svårt att planera. Det är vi inte nöjda med, säger Christoffer Lund, biljettansvarig på Svenska fotbollförbundet, till tidningen.

”Jättetråkigt”

Magdalena Eriksson säger efter matchen mot Portugal att hon inte riktigt är insatt i hur det fungerar.

– Men jag tycker det såklart är jättetråkigt om det är någon som hade velat komma hit och nu inte kan. Med det sagt har stödet varit magiskt och i dag kändes det som vi spelade hemma. Det är helt otroligt, säger hon.

Många av de svenska spelarna vädrade inför turneringen kritik mot vissa val av engelska arenor under EM.

– Jag tycker väl att Uefa återigen har gjort bort sig lite i form av att man sätter matcherna på arenor som kanske inte tar så mycket folk som faktiskt damfotbollen hade förtjänat, sade Caroline Seger till TT tidigare i år.

Liten arena

När Sverige spelar kvartsfinal på fredag kommer man att göra det i Leigh, en arena som tar 8 000 åskådare.

Det är inget Eriksson, som var en av alla spelarna som hyllade det blågula publikstödet efter 5–0-segern mot Portugal, gillar.

– Det är ett beslut som har tagits för länge sedan och jag tycker att det är ett olyckligt beslut. Det är klart vi hade velat spela på större arenor. Då hade vi kunnat veta exakt hur mycket det hade dragit. Blir det slutsålt på fredag vet vi inte hur många som skulle kunna ha kommit dit egentligen och hur många som går miste om att se en kvartsfinal, säger hon.