Vägen till OS– tre veckor i husbil

Av:  Anna Karolina Eriksson/TT

Konståkaren Josefin Taljegård under en pressträff i OS-byn vid vinter-OS i Peking 2022.
Konståkaren Josefin Taljegård under en pressträff i OS-byn vid vinter-OS i Peking 2022.

Hon isolerade sig i familjens husbil för att skydda sig mot smitta inför Peking– trots att biljetten till OS inte ens var klar.

– Jag var nervös varje dag om jag skulle få corona, säger Josefin Taljegård som gör olympisk debut i konståkning på tisdag.

I mitten av januari meddelade SOK att hon tagits ut till Peking, tillsammans med konståkningskollegan Nikolaj Majorov. Men till skillnad mot Majorov slapp Taljegård coronan. Hon såg till att isolera sig i föräldrarnas husbil för att hålla sig frisk redan innan OS-beskedet ens kommit.

– Jag är supertaggad, jag har drömt om det här länge så det är lite overkligt på ett sätt. Jag får nypa mig i armen ibland när jag åker där på isen och ser ringarna i mitten av isen, säger hon när TT möter henne i OS-byn.

26-åringen från Mölndal slutade på 15:e plats vid sin VM-debut i Stockholm förra året. Hon satte svenskt rekord, och Sverige fick en kvotplats till OS i damernas konståkning.

Men att biljetten skulle gå till just Taljegård var långt ifrån självklart.

– När jag var liten hade jag det mer som en dröm att få tävla på OS. Sen är det klart att det blev mer påtagligt förra året när vi faktiskt hade en plats att tävla om.

Damernas konståkning inleds med det korta programmet på tisdag. Där ställs Taljegård bland annat mot den den ryska konståkningsstjärnan Kamilia Valieva, 15, som får tävla vidare trots att dopningsmisstankarna mot henne kvarstår. Även innan idrottens skiljedomstol Cas hade meddelat att Valieva tillåts tävla stod det klart att svenskan får tävla i hård konkurrens mot den absoluta världseliten.

– Den är hård, ett väldigt högt startfält, säger hon.

Publisert: