Clijsters seger bara början

Publicerad:
Uppdaterad:

New York. Det har varit en framgångssaga utan någon jämförelse.

Naturligtvis fick den också det allra bästa slutet - eller rättare sagt början.

För Kim Clijsters seger i US open var bara inledningen på hennes nya karriär.

I ett stadigt grepp i famnen höll hon segerbucklan och dottern Jada. Det var egentligen den perfekta bilden av hur det kunde sammanfattas. Clijsters, hon som redan för 2,5 år sedan hade lämnat tennisen, hon som gift sig och börjat en ny del av sitt liv när hon blev mamma. Nu stod hon där fem år efter senaste US open-segern, den här gången efter finalvinst mot danskan Caroline Wozniacki (7-5, 6-3).

– Jag skulle egentligen bara vara med i de här tre turneringarna för att hitta rytmen i tennisen igen. Jag har inte ord för det, sade hon.

För i idrottens värld blir det ofta slentrianmässigt när det talas om comeback av en idrottare. Få - om någon - har dock lyckats att göra en sådan som 26-åringen från Belgien.

Slog systrarna Williams

Genom ett par uppvisningsmatcher tidigare i år kom lusten för tennisen tillbaka igen, i hennes två första tävlingar i USA besegrade hon en rad topp 20-spelare och varningen var utfärdad. Sedan kom då US open och ingenting blir sig likt - varken under eller efter turneringen.

Hon besegrade Wimbledonfinalisten Marion Bartoli, hon vann över båda systrarna Williams och på söndagen klev hon ut på centrecourten igen för att möta Caroline Wozniacki.

Naturligtvis kunde bara en sådan här historia sluta på ett sätt.

För framtiden må tillhöra Caroline Wozniacki men söndagen tillhörde Kim Clijsters.

Till en början var det knappast den vackraste av tennis, snarare en orgie i misstag, felbeslut och nerver som satt utanpå inte Clijsters tröja utan även hos 19-åriga Caroline Wozniacki. Men när danskan misslyckades att serva hem första set vid 5-4 tog Clijsters i stället tre raka game och i samma stund släppte också de mentala bojorna.

Det var då hon började att spela ut som tidigare i turneringen och i slutet fanns ingen tvekan, särskilt inte på matchbollen, en smash framme vid nät.

Gått kvickt

– Allting har gått så kvickt och samtidigt som det är en härlig känsla så är det också konstigt. Men det är så härligt att kunna uppleva det här med min familj.

Och efter segertalet fick Jada tillsammans med pappa komma in på tennisbanan och känna på segerpokalen. Det är garanterat inte den sista bucklan mamma kommer att spela hem om hon nu själv vill.

För damtennisen är också Clijsters comeback det bästa som kunnat ske såväl sportsligt som marknadsföringsmässigt. I en tid då det förutom Serena Williams finns få riktiga lyskraftiga stjärnor är Clijsters mer än välkommen. Den före detta världsettan, nu med sex Grand slam-finaler, har ett spel som räcker att slåss i absoluta toppen, det har hon visat under de två veckorna i New York.

Men innan nästa turnering väntar något helt annat:

– Nu ska det bli väldigt skönt att åka hem och leva familjeliv igen.

TT:s utsände

Publicerad: