Möller hoppas på favorit i repris

Publicerad 2014-07-28

Malmö. Janne Möller var 25 år och 90 minuter från en Europatitel 1979. Numera följer han Malmö FF:s kvalförsök till Champions League.

– Funderar självklart om deras resa kan bli snarlik vår den gången för 35 år sedan, säger Möller inför MFF:s kval mot Sparta Prag.

Möten med Sparta Prag ger Janne Möller vibbar långt bakåt i tiden. Till Rom 1986:

– Vi mötte dem i en träningsturnering och vann med 1-0, säger Janne Möller.

Den förre målvakten kan nästan räkna upp hela laget då.

– Lasse Larsson och Håkan Lindman spelade på topp. Jonas Thern på högerkanten, det var hans debut utomlands. Det var kanske han som spelade fram till målet, säger Möller och ler åt minnet.

Visst, Simon Therns pappa började sin internationella karriär då och nu skulle Simon själv varit aktuell mot Sparta på tisdagen men en skada hindrar.

– Synd, och det är fler spelare som är borta av andra anledningar. Sex nya spelare har kommit in i laget och att då få ihop det som Åge (Hareide) fått är väldigt bra. Men han har erfarenhet, och vet vad som gäller. Jag menar, han har varit där förr, haft norska landslaget och spelat massor själv internationellt, säger Möller.

Den spelande erfarenheten hade inte dåtidens MFF-tränare Bob Houghton men han hade andra kvaliteter.

– Bra på att motivera, han kunde den mentala delen och precis samma gäller Åge. Han är en trygghet för de nya killarna och har byggt ett dugligt lag kring rutinerade som Markus Halsti. Ja, inte att förglömma Rosenberg (Markus), han är spetsen, kunnandet i en bra lagmix.

– Jag hoppas det kommer att gå bra, och funderar självklart om deras resa kan bli snarlik vår den gången för 35 år sedan. Vi blev ju utdömda. Till returen efter 0-0 mot Monaco följde bara en svensk journalist med.

Det slutade med att MFF gick till final mot Nottingham (0-1).

På tisdagen är det första matchen av två i den tredje kvalomgången som gäller för MFF (retur i Malmö den 6 augusti). MFF har genom åren inte haft något större utbyte med det tjeckiska mästarlaget. Statistikern Anders Larsson har för TT:s räkning plockat fram följande fakta:

+ MFF har mött Sparta Prag två gånger. Första matchen så tidigt som 1946, förlust 3-4.

+ Andra gången, 1986 i Rom, blev det vinst med 1-0. Målskytt Lasse Larsson.

Malmöspelarna laddade med bad på Ribersborgsstranden i söndags. Laget landade i Prag på måndagen, dock utan mittbacken Erik Johansson som tvingats stanna hemma på grund av magproblem.

TT