TT-Sport

Svar om Jönsson ges på onsdagen

TT-SPORT

Skidor. Kampen mot klockan fortsätter för skadade Emil Jönsson.

Svensken har testats på skidor inför VM-sprinten - men oddsen är fortsatt emot honom.

"All logik och expertis lutar åt ett håll, men viljan vill", skriver Jönsson på Instagram.

Läget är fortfarande bekymmersamt för Emil Jönsson inför torsdagens sprint i Falun. Längdlandslaget har kallat till en presskonferens klockan nio på onsdagsmorgonen där Jönsson själv, förbundskaptenen Rikard Grip, landslagsläkaren Per Andersson och herrsprinttränaren Mats Larsson ska försöka svara på frågan om tiden räcker till för att den ljumskskadade 29-åringen ska hinna bli startklar efter muskelbristningen som han drabbades av i lördagens VM-genrep i Östersund.

– Han ska kunna stå på skidor i dag och utföra den belastning som vi tycker är rimlig, för att över huvud taget vara aktuell. Och självklart måste Emil kunna belasta hårt i morgon för att vi ska kunna ställa honom på startlinjen, sade landslagsläkaren Per Andersson på sprintåkarnas presskonferens på tisdagsmorgonen.

Andersson sade att utvecklingen följs "timme för timme". Att Emil Jönsson gör snabba framsteg råder det ingen tvekan om.

– Det är klart att den positiva utvecklingen är någonting som man inte ofta ser i sådana här skador. Men Emil är extrem i många avseenden, och han är extrem även i sin rehabilitering.

"Inte utsätta för risker"

Klockan 17 kvällen före VM-sprinten måste Sverige lämna in laguppställningen. Johan Edin, Calle Halfvarsson och Teodor Peterson är givna, medan reserven Carl Quicklund blir den som ersätter om landslaget måste kasta in handduken när det gäller Jönsson.

– Vi ska naturligtvis inte utsätta Emil för några framtida risker avseende hans hälsa. Det är det som allting vilar på. I nästa läge handlar det också om att Emil ska kunna prestera på en nivå som han och vi önskar, sade landslagsläkaren.

En av de stora svårigheterna är att testa hur redo Jönsson är för att åka fyra tuffa lopp på kort tid.

– Det är en väldigt viktig del att ta hänsyn till. Men det är jättesvårt att testa, en utmaning rent medicinskt.

Haag och Richardsson sjuka

Jönsson anlände till Falun från Östersund på tisdagen.

"Bilen är packad och resan mot Falun är igång! Med betydligt mer osäkerhet än jag hoppades på. All logik och expertis lutar åt ett håll men viljan vill, och finns det ett halmstrå av ljusglimt att se så siktar jag på det med full kraft! Mot äventyret!", skrev han på sitt konto på Instagram.

Två andra landslagsåkare som inte är på plats i Falun är Jönssons flickvän Anna Haag och Daniel Richardsson. Duon, som inte tävlade i Östersund i söndags, har fått luftvägsinfektioner.

– Båda två har en förkylning som de fick strax innan tävlingarna i Östersund, säger Per Andersson.

För Haag och Richardsson är lördagens skiathlon den första planerade tävlingen i VM.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport