TT-Sport

Sverige till kvartsfinal i lagtävlingen

TT-SPORT

Alpint. Sverige vann åttondelsfinalen mot Tjeckien i lagtävlingen i parallellslalom på VM i Vail, USA. Nu väntar hemmanationen USA i kvartsfinalen.

Maria Pietilä Holmner inledde lagtävlingen med att köra på hundradelen lika med Sarka Strachova, och båda lagen fick var sin poäng. Mattias Hargin gav sedan Sverige ett grepp om tävlingen genom att säkert vinna sitt heat.

Anna Swenn-Larsson sitt lopp säkert och ställningen blev till slut 4-1 till Sverige - trots att André Myhrer förlorade sitt heat. Tjecken Krystof Kryzl diskades nämligen efter att ha kört på fel sida i den näst sista porten.

Nu väntar USA för Sverige i kvartsfinalen.

Sverige har tagit lagmedalj i tre raka VM - ett silver i Åre 2007, ett brons i Garmisch-Partenkirchen 2011 och ett silver till i Schladming 2013 (2009 blev lagtävlingen inställd).

Det svenska laget består av Maria Pietilä Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin och André Myhrer, med Sara Hector och Markus Larsson som reserver.

– Vi har åkt bra och parallell är också något vi gjort sedan vi var ganska unga, sade Maria Pietilä Holmner inför tävlingen.

– Men man ska inte ta ut något i förskott, parallell handlar om små marginaler och man får inte släppa något någonstans. Då kommer det där stressmomentet in.

Lagtävlingen har bytt format några gånger sedan den infördes 2005. I årets VM-tävling i Vail handlar det om parallellslalom med storslalomportar och något längre avstånd. Dessutom finns två hopp i banan.

Det senaste svenska alpina VM-guldet kom i Åre 2007, då Anja Pärson tog guld i störtlopp. Senaste svenska medaljen är dock Frida Hansdotters slalombrons från 2013.

– Jag tror att vi har bra chanser, sett till hur lutningen är och så vidare, sade landslagets damchef Fredrik Steinwall i samband med uttagningen.

Österrike var rankat som etta inför tävlingen. Alpnationen har vunnit två av de fyra lagtävlingar som anordnats hittills (2007 och 2013) och kommit tvåa i de båda andra (2005 och 2011).

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport