Svensson: "Jag är där för att vinna"

TT-SPORT

Boxning. Fyra VM-titlar i boxning står på spel.

I januari går Klara Svensson sin drömmatch mot den obesegrade norskan Cecilia Brækhus i Oslo.

– Jag känner mig mogen för uppgiften - jag är där för att vinna, säger hon.

Titelmatchen mot Cecilia Brækhus kommer helt perfekt i Klara Svenssons proffskarriär. Nu känner 29-åringen från Höllviken utanför Malmö att hon har rutinen för att utmana den obesegrade norskan.

– Det krävs mycket matcher och mycket rutin för att kunna ställa sig mot någon som är obesegrad och har varit proffs i tio år, säger Klara Svensson till TT.

– Jag hade väl sagt att jag skulle ha vunnit för två år sedan också, men nu är jag där rent erfarenhetsmässigt och mognadsmässigt i ringen.

"Jackpott"

Samtliga Brækhus mästarbälten - WBA, WBC, WBO och IBF - står på spel i Spektrum i Oslo den 28 januari.

– Det hade räckt med ett bälte, men nu är det jackpott i saker att kunna vinna. Det är mycket att vinna för min del, och mycket att förlora för hennes del, säger Klara Svensson.

När hon mötte landsmaninnan Mikaela Laurén i september på en gala i Stockholm lade Svensson på sig tre kilo muskler och gick upp en viktklass. Nu känner 29-åringen att hon har fysiken och styrkan för att utmana welterviktsboxaren Brækhus.

– Jag känner att jag inte bara har tekniken och rörelsemönstret som är farligt, utan även fysiken och hårdheten. Den kombinationen kommer att vara väldigt jobbig för henne, säger Svensson.

Svensson har förlorat en av sina 17 proffsmatcher, mot argentinskan Erica Anabella Farias i fjol. Norskan har vunnit sina samtliga 29 proffsmatcher, varav åtta på knockout.

– Jag är speciell som boxare. Hon har aldrig mött någon som har min stil. Skulle man beskriva oss båda generellt är vi båda tekniska boxare som är bra på fötterna, men vi har ändå väldigt olika stil.

Sverige mot Norge - "The Swedish Princess" mot "The First Lady". Det skandinaviska mötet i Spektrum lär inte bli svårsålt.

– Matchen är ju upphaussad eftersom hon är Norges mest populära idrottskvinna och obesegrad, och har samtliga VM-titlar, säger Klara Svensson.

"En dans på rosor"

Mötet mellan Svensson och Laurén i höstas föregicks av månader med gliringar och ett växande agg mellan de båda svenskorna.

TT: Var det ett frostigt möte med Brækhus under presskonferensen i Oslo?

– Det var väl inte jättehjärtligt, säger Klara Svensson och skrattar.

– Men efter Laurén tycker man ju att det här var en dans på rosor - inget myggsprej eller andra attiraljer. Det var ganska lugnt och sansat. Hon vek inte av med blicken, och jag vek inte av med blicken. Så ska det vara på den här nivån.

TT