Nu ska Alm kliva fram som storskytt

TT-SPORT

Handboll. Varje medaljjakt i handboll behöver en stor distansskytt. I hemma-EM som startar på söndag är det Jenny Alm, nu finslipad i danska ligan.

– Hon har gjort en jättebra säsong hittills, säger förbundskapten Henrik Signell.

På onsdagskvällen spelade Sverige landskamp mot Frankrike i Alingsås. På torsdagen tränade lagen tillsammans i samma hall. Sånt händer i handboll, trots att Sverige och Frankrike kan mötas i EM:s mellanrunda om drygt en vecka.

– På vissa sätt ger det mer än en match. Man kan nöta, stanna upp och prata om olika situationer, säger Henrik Signell.

Träningen var till största delen stängd för medier. När dörren öppnades tränade Frankrike anfall mot Sveriges försvar.

– Det är bra att träna mot en annan typ av lag än vi själva. De nöter sitt och vi nöter vårt. Stämningen är bra, med lite skämt och så, säger Jenny Alm.

Steg för steg

Hon spelade VM redan 2011 och var med och tog EM-brons 2014, men lite i skymundan av andra spelare. Främst förra storstjärnan Linnea Torstenson, som också är vänsternia men nu fyllt 33 - och inte togs ut i EM-truppen.

Under tiden har Jenny Alm, 27 år och 184 centimeter, förkovrats steg för steg. Inte minst efter flytten från Sävehof till danska Esbjerg inför förra säsongen.

– Det är en annan liga. Man får möta bra spelare hela tiden. Bara det gör att man blir lite bättre, tror jag, säger Jenny Alm.

– Jag har nog utvecklat mitt skott, men också blivit mera allsidig i försvarsspelet, resonerar hon.

Henrik Signell, som även tränat Alm i Sävehof, ser en bra utveckling hos henne.

– Jenny har blivit mer stabil, med en högre lägstanivå. Hon har hög potential och ska våga gå på och ta initiativ. Det tycker jag också att hon visat i landskamperna nu före EM, säger Signell.

Mera tacklingar

Omvänt tycker Jenny Alm att Signell utvecklat landslagets försvarsspel under sitt halvår som förbundskapten, kanske särskilt efter OS.

– Det har märkts i många matcher, men inte fullt i 60 minuter ännu. Det är mera tacklingar så att vi får stopp på motståndarna. Lite tuffare och mera rörligt, kan man säga.

På fredagen åker landslaget från Alingsås till Stockholm, där EM-premiären mot Spanien spelas på söndag.

– Vi har sett fram emot detta länge. Det ska bli skitkul, lovar Jenny Alm.

TT