RF-basen: Ge dispens för slöja

Basket. Slöjförbudet i svensk basket fortsätter att vålla debatt. Basketförbundet lovar att försöka påverka det internationella förbundet.

Ordföranden i RF, Björn Eriksson, anser att lösningen är att ge dispens.

Vi är skyldiga att följa det internationella basketbollförbundets regler i basketettan och basketligan, skriver Mats Carlson, Svenska basketbollförbundet, i en replik på DN Debatt, sedan advokat Stefan Alvén skrivit att förbundet förbjudit slöja.

Fallet gäller 18-åriga Noha Berhan, som inte får spela för Huddinge i basketettan. Alvén är hennes ombud.

Förbundet gav henne dispens att spela kvalet till basketettan i våras, men avslog hennes ansökan om dispens för ligaspelet efter påbud från det internationella basketbollförbundet Fiba.

"Säkerheten måste alltid gå först, det är vårt ansvar som arrangör av idrotten", skriver Mats Carlson, men håller med Alvén om att det finns specialdesignade idrotts-hijab som gör det säkrare att idrotta med dem.

Fiba utreder

Han skriver att styrelsen kommer att diskutera hur man ska påverka Fiba "för att underlätta spel med huvudbonad". Fiba utvärderar just nu eventuella förändringar i regelverket.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson anser att det svenska basketbollförbundet ska ge Berhan dispens.

– Så vitt jag begriper har man funnit konstruktioner som gör att du kan spela basket med slöja med säkerhet. Och då blir ju en sådan här selektering väldigt svår att driva. Jag tycker att det enklaste sättet att lösa det här är med en vanlig enkel dispens så att det blir lika i alla serier, säger Eriksson till SVT Sport.

Liten risk att straffas

Eriksson tror inte att risken är stor för repressalier från Fiba, om dispens ges till spelare som vill spela med slöja. Han bedömer det som "osannolikt" att Sverige skulle straffas med uteslutning från VM och EM.

Alvén skriver i sin debattartikel att svensk idrott har en skyldighet att rätta till beslutet så att Noha Berhan känner sig välkommen igen. Hon tränar fyra-fem gånger i veckan och hennes dröm är att bli professionell basketspelare i USA.

TT

Publisert: