TT-Sport

Positivt sprintkval för orienterarna

TT-SPORT

Palmela, Portugal. Oskar Sjöberg krockade och Anton Östlin missade.

Resten av svenskarna, inklusive den regerande Europamästaren Jonas Leandersson, tog sig vidare till sprintfinal i orienterings-EM.

– Jag ser fram emot finalen, sade Leandersson.

Hans vecka har varit en kamp mot tiden. Halsont har tvingat det kanske största svenska medaljhoppet att hålla sig i stillhet.

Nu klev han upp ur sängen och slutade sexa i sitt kvalheat, 32 sekunder efter den segrande schweizaren Martin Hubmann.

– Loppet var rätt stabilt, förlorade väl kanske 20 sekunder på två vägval. Kroppen kändes inte jättebra men det gör den inte när man legat i sängen. Men nu har jag fått köra igenom ett lopp och ser fram emot finalen, sade Leandersson.

Krockade med vitryss

För Oskar Sjöberg slutade loppet med en kollision. Ute på banan krockade han med en vitrysk löpare, skadade höften och tvingades bryta. Han hoppas ändå kunna vara tillbaka till tisdagens långdistansfinal. Vitryssen fick föras i ambulans till sjukhus med huvudskador.

För Anton Östlin blev det lite för många bommar så han missade söndagens sprintfinal med 16 sekunders marginal.

På damsidan vann Karolin Ohlsson sitt kvalheat. Lilian Forsgren, Annica Gustavsson, Alva Olsson, Lena Eliasson och Lina Strand följer med till finalen.

Lysell snabbast

Jerker Lysell var snabbast av de svenska herrarna. Han slutade trea i sitt heat, kvalets snabbaste. Förutom Jonas Leandersson är även Emil Svensk och Filip Dahlgren är finalklara.

Sprintfinalen avgörs i Palmela, några mil sydost om Lissabon. Där väntar en typisk europeisk sprintbana med många gränder att hålla reda på, men även en hel del parker och grönområden.

– Det kommer också att bli ganska kuperat, det är inte så vanligt. Så det gäller att välja de rätta vägvalen för att spara tid och för att inte tappa höjd, sade Jonas Leandersson.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport