"Grundskott mot idrottsrörelsen"

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Fotboll. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för fem av de sex män som har åtalats för att på olika vis påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll.

Knäckfrågan är om domstolen kommer att tro på åklagarens nyckelvittne, en fotbollsspelare i 20-årsåldern.

De övriga fem åtalade, varav tre är fotbollsspelare, har vittnat om att nyckelvittnets berättelse inte stämmer.

– Domstolen kan sätta tilltro till hans uppgifter. Han har berättat om det här återhållsamt, trovärdigt och på ett konsekvent sätt. Hans uppgifter har stöd i övrig bevisning och ingen av de övriga åtalade har lämnat någon förklaring till hans uppgifter, säger åklagaren Johan Lindmark.

Nyckelvittnet är den ende som har erkänt brott. Efter den sista rättegångsdagen fattade domstolen beslutet att de två häktade huvudmännen, en 44-åring och en 34-åring, skulle försättas på fri fot.

Detta är det andra rättsfallet kring matchfixning som når rättegång i Sverige. En 25-årig fotbollsspelare har varit inblandad i båda fallen, men friades i fjol i tingsrätten för mutbrott i samband med en match i superettan. Fallet tas upp i hovrätten senare i oktober.

– Matchfixning är ett grundskott mot idrottsrörelsen och allt den står för. Man lurar människor som hejar på lagen, lagkamrater, klubbledning och alla de som ställer upp ideellt, säger Johan Lindmark.

Dom meddelas den 28 oktober.

TT

Publicerad: