Tomten kommer till skidåkarna

Skidor. Långt uppe i de italienska alperna och långt från sedvanligt svenskt julfirande kommer flera landslagsåkare i skidor med anhöriga att tillbringa julen.

– Men jag vet att tomten kommer på julafton, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Det finns en anledning till att sex av landslagsåkarna, samt förbundskaptenen, en vallare och flera anhöriga, tillbringar julen på 1 800 meters höjd i Livigno.

På nyårsdagen börjar Tour de Ski, den främsta utmaningen denna mästerskapslösa vinter. Och de tre första etapperna avgörs i Lenzerheide på 1 600 meters höjd.

Så i stället för hemfärd från världscuporten Toblach i söndags, styrde fem aktiva - Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Anna Haag, Emil Jönsson och Ida Ingemarsdotter - en minibuss till Livigno i söndags.

Rikard Grip och vallaren Anders Niemi (pojkvän till Ingemarsdotter) körde de övriga aktiva som skulle hem till Innsbruck, och fortsatte sedan till Zürich för att hämta anhöriga - Grips fru och nyfödda dotter och Kallas mamma och två systrar.

Italienskt-svenskt julbord

Bredvid träningsladdningen inför Tour de Ski kommer det att finnas gott om tid för socialt umgänge på högsta nivå på Hotel Bucaneve.

– Vi har inte planerat någonting, vi får se vad vi hittar på. Vi får möta den italienska traditionen med lite svensk touch. Hotellägaren är gift med en svenska.

– Svensk lättglögg har vi ordnat och jag vet att det kommer en tomte. Vi funderade i går på om de har tomte i Italien, så jag var tvungen att skicka ett sms och fråga. Och de har bekräftat att det kommer att dyka upp en tomte.

– Och julgranen är klädd.

Livigno är ett litet skatteparadis och erbjuder bra shopping. En inte oviktig detalj dagarna före julafton.

– Det kommer definitivt bli julklappsshopping för min del. De är säkert fler som ligger lite efter i julhandlingen, säger Grip.

Tid till träning

Tid till träning blir det ju också, före flytten till Lenzerheide den 27 december. Snön lyser med sin frånvaro i vanligtvis snösäkra Livigno, men 6-8 kilometer spår med konstsnö ger fina träningsmöjligheter.

– Det här är inte ett vanligt träningsläger, mer som ett uppladdningsläger. De handlar mycket om att vara ute och vara fysiskt aktiv. Kanske ute och åka två gånger om dagen men inte köra så hårt, en del lugn volymträning blandat med riktigt högintensiv intervallträning. I formdrivande syfte.

TT