Warriors favoriter - trots LeBron

Publicerad 2017-06-01

Basket. Cleveland är regerande mästare och har LeBron James.

Men efter tolv raka segrar i slutspelet är det ändå Golden State som är favoriter i NBA-finalen.

Det är ingen tvekan om vilka klubbar som för tillfället är de två stora giganterna i NBA-basketen. För första gången i ligans 71-åriga historia möts samma lag i final för tredje året i följd: Golden State Warriors och Cleveland Cavaliers.

När Cleveland detroniserade Golden State förra året - efter att ha vänt 1-3 till 4-3 - var det mycket tack vare LeBron James, och det 32-åriga basketfenomenet är förstås en nyckelfigur om historien ska upprepa sig när rivalerna nu möts i en ny final.

Ostoppbar LeBron?

För Golden State handlar mycket om att göra livet så svårt som möjligt för James ute på planen. Så här långt har han snittat 32,5 poäng per match i slutspelet.

– Du kan inte stoppa LeBron, säger Golden States assisterande coach Mike Brown.

– Han kommer göra poäng och han kommer få andra spelare att göra poäng genom att passa bollen. Så man måste bara få honom att jobba så hårt som möjligt, man kan inte ge honom en enkel match.

Brown har lett Warriors under merparten av slutspelet eftersom ordinarie coachen Steve Kerr har ryggproblem. Det har gått minst sagt bra. Laget är redan historiskt genom att ha 12-0 i matcher på väg till NBA-finalen. Åtta lag har tidigare gått till final obesegrade genom slutspelet, men det var under en era då det krävdes färre segrar längs vägen.

– Jag är stolt över jobbet som vi har lagt in ända från början av säsongen, säger Kevin Durant, som gav ännu mer stjärnglans åt Golden State när han lämnade Oklahoma City inför den här säsongen.

Golden State börjar hemma

Cleveland har å sin sida bara förlorat en match - en semifinal mot Jonas Jerebkos Boston - på väg mot finalen, vilket bara understryker vilka tungviktare det är som gör upp om NBA-titeln.

Golden State har hemmaplansfördel och finalserien inleds i Oakland, Kalifornien, under natten till fredagen svensk tid.

TT-AFP