Readly Express jagar plats i Prix d'Amerique

TT-SPORT

Trav. Det blir ingen lugn jul hemma med familjen för travtränaren Timo Nurmos. På julafton är han i Paris för att tävla med Readly Express.

Om det blir seger i Prix Tenor du Baune är Readly Express klar för loppet alla drömmer om - Prix dâ™Amerique.

Readly Express har vunnit allt som går på hemmaplan och är en av de bästa svenska hästarna någonsin. Han segrade även i Europaderbyt som avgjordes i Paris förra helgen. Men loppet gick på den lilla banan som mäter 1 325 meter och distansen var 2 100 meter.

På söndag är det helt andra förutsättningar när Readley Express travar in på Vincennes stora bana som är 1 975 meter lång. Den svarta kolstybbsbanan har dessutom en nedförsbacke och en uppförsbacke. Krävande förutsättningar men det är inget som oroar Timo Nurmos.

– Jag tror att uppförsbacken på sista långsidan är en fördel för min häst. Readly har tränat i backe under hela sitt liv och är otroligt stark. Starten bör heller inte vara några problem, säger finländaren och låter hur lugn som helst.

Byter kusk

Femåringen kommer att köras av Björn Goop i stället för Jorma Kontio. Kontio har kört hingsten i 20 av de 22 starterna, men får nu kliva åt sidan för Goop.

– Vi, jag och ägaren (Rolf Andersson), tog beslutet att låta Björn köra Readly. Björn körde Chelsea Boko för samma ägare när han tävlade i Frankrike 2014-2015, säger Nurmos.

Sannolikt ett klokt beslut eftersom Goop tävlar regelbundet i Frankrike och tillhör toppkuskarna. Jorma Kontio har bara kört tre lopp på Vincennes sedan 2010.

"Allt verkar bra"

TT: Hur är dagsformen för Readly Express, han har inte tävlat sedan SM-segern 14 oktober?

– Den är bra, även om vädret ställde till det lite de senaste två veckorna. Därför fick hästen åka ner till Björn Goops gård i Normandie redan i fredags. Han kom fram i söndags morse, Björn körde ett lätt träningsjobb i måndags och allt verkar bra.

TT: Hur ser du på motståndet och chansen för Readly Express?

– Jag är i första hand tränare och förbereder min häst på bästa möjliga sätt inför loppet. Motståndet brukar jag inte ägna någon tid åt, speciellt inte när de flesta hästarna är från Frankrike och de har jag inte ens hört talas om. Den ende jag känner till är svenske Twister Bi som vi slog i Jubileumspokalen, men det är en tuff motståndare.

TT