Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

30-åring med våldsam historia

Publicerad 2011-06-09

Stockholm. Då: Beryktade ligister som bråkade och anlade bränder.

Nu: En städad organisation öppen för alla.

30-årsfirande Black Army har bytt skepnad - men arvet efter AIK-supportrarnas våldsamma förflutna lever vidare.

I samband med söndagens hemmamöte med Malmö ska Black Army fira jubiléet. På olika nätforum cirkulerar uppgifter om planerade huligandåd, AIK vädjar till supportrarna att hålla sig lugna och polisen har kallat in piketstyrkan.

Ett troligt scenario - för 10-15 år sedan.

– Hur farligt Black Army känns i dag? Tja, jag skulle inte ha några problem med att ta med min niomånaders dotter till deras klubblokal, säger Carl Jurell.

Han är en av författarna till boken "Va för jävla pack e ni", en berättelse om hur supporterkulturen etablerades i Stockholm i slutet av 1970-talet.

Inspirerade av klackarna i England reformerade de unga männen (de var nästan bara män) begreppet supporter i Sverige. Ibland handlade det om mindre slagsmål med lokala bråkstakar. Andra gånger- som när ett församlingshem brändes ned utanför Norrköping - spårade det ur.

– Det skeva var att våldet lockade, folk blev nyfikna. Men i stället för revolt ville vi att Black Army skulle vara en riktig supporterklubb. Att AIK var det viktiga, inte supportrarna. Vi försökte få mer ordning och införde matchvärdar som alla klubbar har i dag, säger Johan Segui, före detta ordförande för Black Army.

Runt millennieskiftet kulminerade fotbollshypen i Stockholm med fullsatta derbyn och tifon i världsklass. Som mest hade Black Army 3 600 medlemmar. På senare år har dock intresset sjunkit - precis som supporterklubbens medlemsstock.

Johan Segui suckar när han siar om framtiden.

– Jag tror att Black Army kommer bli mer och mer integrerat i AIK:s verksamhet, både när det gäller administration och ekonomi. Det låter trist och kan nog bli rätt trist också, men det blir så med de nya arenorna. Det kommersiella kommer att styra.

TT