Dahlin: "Hanterat mycket kritik och motgångar"

Av:  Göran Sundberg/TT

Rasmus Dahlin, till vänster, och förbundskapten Johan Garpenlöv.
Rasmus Dahlin, till vänster, och förbundskapten Johan Garpenlöv.

Nyss fyllda 22 år skrivs nästa kapitel för stjärnbacken Rasmus Dahlin: VM-debut med Tre Kronor.

Men vägen dit har varit tuff för svensk ishockeys blott andre draftetta i NHL:

– Det är helt orimliga krav egentligen. Men det har gjort mig bättre, säger Dahlin som medger att han är nervös inför debuten.

Gemene hockeysupporter kanske har svårt att gå i gång på Tre Kronors VM-premiär mot Österrike klockan 11.20 på lördag förmiddag.

För Rasmus Dahlin blir det ännu en milstolpe. Och nervositeten finns där – trots 277 spelade NHL-matcher under sin unga karriär.

– Det är mycket nytt och jag har aldrig varit med om ett VM. Nu när det går i Finland kommer det säkert att vara jättemycket publik, vi försöker bygga en ny identitet i vårt lag och kemi mellan alla. Så det är mycket, säger han där han står i mixade zonen, där spelarna och pressen möts, efter fredagens träning.

Drömmen blev till press

Han är en av svensk ishockeys största talanger genom tiderna. När han draftades som nummer ett av Buffalo 2018 var han den andre svensken genom tiderna efter Mats Sundin som tingades först.

En dröm så klart.

Men också en oerhörd press. Han jämfördes med Nicklas Lidström och Erik Karlsson och sedan NHL-karriären började som 18-åring har han nagelfarits och ofta fått kritik för att utvecklingen inte gått tillräckligt snabbt.

– Det är helt orimliga krav egentligen, speciellt om man kommer in som back. Vi har ju Owen Power i vårt lag och jag hoppas att han inte får ta den skiten. Som back är det en helt annan situation, det är mycket mer att lära sig och du får ta ett större ansvar än en forward, säger Dahlin.

Nu har kritikerna tystnat då Dahlin tagit nästa kliv, gjort sin poängmässigt bästa säsong (13 mål och 53 poäng) och blivit starkare (94 kilo).

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv säger:

– Jag tycker Rasmus har tagit jättestora steg den här säsongen. Då tänker jag inte på hans offensiv, utan mer på hans defensiv, spelet utan puck. Han har bättre pondus, tar bättre beslut, vinner fler närkamper och läser av situationer bättre defensivt.

”Otroligt lärorikt”

Buffalo har dessutom lyft från NHL:s sämsta lag förra säsongen till 24:e i år – men är fortfarande långt från slutspel.

Hemma i Frölunda dominerade segrarna – hur lär man sig att hantera en massa förluster?

– Det har varit en otroligt lärorik fyraårsperiod där det inte har gått som man velat. Jag har hanterat mycket kritik och motgångar, även fast det kan vara tråkigt där och då så är det en jäkla läropeng. Det har gjort mig starkare och bättre. Jag har använt det som bensin, vilket har gjort mig ännu bättre, säger han.

Tre Kronor har en imponerande backsida med fyra NHL-spelare och Dahlin och Oliver Ekman Larsson som sticker ut.

Dahlin, som spelade i OS 2018, har höga förväntningar:

– Så klart så går vi för guldet, säger han.

Publisert: