Stenson till LIV-touren – fråntas kaptensroll

Tim Dahlbacka/TT

David Hjorter/TT

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2022-07-20

Henrik Stenson blir av med uppdraget som kapten i Ryder Cup efter att ha bestämt sig för att spela på LIV-touren. Arkivbild.

Svenske golfstjärnan Henrik Stenson fråntas rollen som kapten i nästa års Ryder Cup i Rom. Han bekräftar på Instagram att skälet är att han ska spela på den kritiserade saudistödda LIV-touren.

”Jag håller inte med om beslutet, men accepterar det”, skriver Stenson.

Ryder Cup är herrgolfens största lagtävling och spelades första gången 1927. Europa möter USA på golfbanan Marco Simone Golf & Country Club utanför Rom i månadsskiftet september–oktober nästa år. Men det blir utan svenske golfstjärnan och majorvinnaren Henrik Stenson som fråntagits rollen som Europas kapten.

”Ryder Cup kan nu bekräfta att Henrik Stensons uppdrag som kapten för lag Europa har kommit till ett slut med omedelbar effekt. Detta efter att beslut tagna av Henrik på personliga grunder gör att han inte kan uppfylla kraven i det kontrakt han skrev på innan han accepterade rollen som kapten. Det är därför inte möjligt för honom att fortsätta som kapten”, skriver Ryder Cup i ett pressmeddelande.

Stenson skriver på Instagram att han inte håller med om beslutet men att han måste acceptera det:

”Jag är väldigt besviken att jag inte får fullfölja min roll men önskar er alla stort lycka till förberedelserna.”

Spekulationer om LIV-tour

Den 46-årige Stenson, som vann The Open 2016, har länge varit föremål för spekulationer kring ett byte från amerikanska PGA-touren och Europatouren till kontroversiella och konkurrerande LIV-touren, som är finansierad av den saudiarabiska staten.

”Mitt intresse av det här konceptet är väldokumenterat under de senaste åren och trots den olyckliga spänningen som finns mellan LIV och Europatouren och PGA-touren den senaste tiden är möjligheten att spela i LIV något jag vill uppleva”, menar Stenson.

Den nya touren har kritiserats för att vara ett exempel på ”sportswashing”, men har samtidigt lockat till sig flera stora namn, vars bästa golfår möjligen ligger bakom dem, med hjälp av löften om stora pengapåsar, färre speldagar och ett ledigare schema.

”Delvis grundar sig mitt beslut att spela på LIV på det ekonomiska men formatet, spelschemat och kalibern på spelarna var också avgörande faktorer”, skriver Stenson.

”Jag brinner för att få sporten att växa och att använda golfen som en god kraft”.

Får kritik

Stenson kritiseras förstås för att ha valt pengarna på LIV-touren framför kaptensrollen i Ryder Cup.

”Henrik, helt ärligt, du kunde inte motstå de stora penningbuntarna, precis som de andra killarna. Kommer alltid att älska ditt spel (särskilt mellanjärnen) men är besviken på vad du gör”, skriver den engelske proffsgolfaren Eddie Pepperell i en kommentar till Stensons Instagraminlägg.

Och Padraig Harrington, som var Ryder Cup-kapten senast, säger till Sky Sports att han önskar att Stenson väntat i 15 månader, till efter Ryder Cup, med att gå med i LIV-touren.

– Jag är säker på att han skulle ha fått samma avtal om 15 månader, säger Harrington.

Startar nästa vecka

Enligt The Guardian hölls samtal mellan Stenson och Ryder Cup-ledningen under tisdagskvällen där man ska ha försökt övertala svensken att ändra sitt beslut. Försöket föll för döva öron då 46-åringen nu meddelar att han ska spela i nästa veckas LIV-event i New Jersey.