Efter Tirops död – vill stoppa giriga makar

Av:  TT-AFP

Agnes Tirop. Arkivbild.
Agnes Tirop. Arkivbild.

Agnes Tirops död har blivit en väckarklocka i Kenya, där kvinnliga löparstjärnor utnyttjas som kassakor.

– Det finns så många vargar där ute som ser dem som byten, säger maratongiganten Tegla Loroupe.

Tirop, världsrekordhållare på 10 kilometer landsväg och VM-bronsmedaljör på 5 000 meter, dödades för en dryg vecka sedan. Hennes make är häktad misstänkt för mordet.

Löparstjärnans död har satt ljus på förhållandena för kvinnliga löpare i Kenya, där många får betala ett högt pris för sina framgångar i ett mansdominerat samhälle. Framför allt unga kvinnor riskerar att exploateras av tränare, agenter och även av sina närmaste.

– Kvinnliga aktiva får (det ekonomiska) ansvaret för hela familjen, säger Mary Keitany, löparstjärnan som varit träningskollega med Tirop och som nyligen slutat.

Vägen ur fattigdom

Många kenyanska idrottare ser idrottsliga framgångar som en väg ut ur fattigdom. Den förra maratonvärldsrekordhållaren Tegla Loroupe säger att agenter betalar föräldrarna för att tvinga de kvinnliga löpartalangerna att sluta skolan i förtid samt tvingar dem att tävla utomlands.

Och med tanke på avsaknaden av utbildning får kvinnorna svårt att bestämma över sina liv och sina intjänade pengar, och riskerar att utnyttjas både sexuellt i sina träningsgrupper och ekonomiskt av ”giriga makar”, menar Ketany.

Wilfred Bungei, OS-guldmedaljören på 800 meter i OS i Peking 2008, hjälper numera idrottare som hamnat i problem. Han säger att unga aktiva inte klarar att hantera plötslig rikedom och berömmelse.

– Unga flickor måste få tid att utvecklas, säger han.

”Lidit under tystnad”

Kenya har tidigare försökt att skydda kvinnliga aktiva genom att upplåta två träningsställen enbart till kvinnor. Talespersonen för Kenyas friidrottsförbund, Dominic Ondieki, säger att man nu måste rikta ljuset åt ett annat håll.

– Aktiva börjar nu öppna sig om utmaningarna som de har i sina äktenskap. Det verkar som om de har lidit under tystnad, säger han.

Förbundet har bjudit in till en konferens i december där frågorna ska diskuteras.

Ketany säger att man inte längre kan sätta press på kvinnor att vara superkvinnor.

– En kvinna väntas föda barn och snabbt därefter gå ner i vikt så hon kan tävla igen och sätta mat på bordet till hela familjen. Medan männen bara väntar på att håva in frukten av kvinnornas slit. Det här måste sättas stopp för, säger hon.

Publisert: