BP klart för allsvenskan: "Helt magiskt"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-10-25

Vägen mellan tredjedivisionen och högstaserien är ändå inte så lång.

Fotbollsallsvenskan 2023, här kommer Brommapojkarna.

Avancemanget säkrades genom 3–2 mot Brage.

– Det är otroliga känslor, det är helt magiskt, säger Nikola Vasic.

Att klättra direkt från ettan till allsvenskan på bara två säsonger borde vara relativt ovanligt. I svensk fotboll har det snarare blivit lite av en tradition.

Brommapojkarna gjorde det 2018, Mjällby kopierade det året därpå och i fjol hette nykomlingen som omedelbart spelade till sig en allsvensk plats IFK Värnamo.

Nu har BP gjort det igen.

– Vi har fantastiska spelare, fantastiska tränare, vi har så jävla kul varje dag. Det är bra ingredienser, säger lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson till Discovery+.

Smakstart

Det är som att Stockholmslaget inte har ro att spela i samma serie två år i rad. Sedan 2010 har BP gått upp från eller åkt ur en division inte mindre än nio gånger.

– Så som jag har fått det berättat för mig beror det på att man har många unga trupper med spelare som kommer underifrån och gör det bra. De talangerna går sedan vidare och då blir det tyngre nästa år, säger Peter Kleve, som tog över som klubbchef i BP i våras, till Discovery+.

Men nu är det allsvenskan som gäller igen. För hemma mot Brage visade BP redan i den tredje minuten att nerverna var under kontroll.

Brages Jonathan Tamimi slog en huvudlös passning rakt på BP:s Nikola Vasic. Bollen hamnade hos Wilmer Odefalk som snabbt förde upp bollen och hittade Oscar Pettersson i djupet. 22-åringens succésäsong bara fortsätter – nu rullade han in sitt 13:e mål i superettan och sköt sitt lag ett steg närmare uppflyttning.

Brage hade också mycket att spela för – Borlängelaget var det största återstående hotet till Öster på kvalplatsen – men lyckades inte förstöra kvällen för ett allsvenskt törstande Brommapojkarna.

Nervösa slutminuter

I den 34:e minuten rasslade det till igen. Brage tappade på nytt bollen nära det egna straffområdet, och BP var åter skoningslöst. Nikola Vasic serverade Marijan Cosic som vinklade in 2–0 i det bortre hörnet.

Brage reducerade direkt efter paus genom Samouil Izountouemoi, men BP:s Nikola Vasic svarade genom att sätta 3–1 i den 57:e minuten.

Gästerna gav dock inte upp. Och när Izountouemoi tvingade fram ett BP-självmål till ytterligare en reducering i den 83:e minuten blev det rejält nervöst på Grimsta IP.

Men BP höll ut, fyrverkerierna skickades upp över Bromma och nästa år väntar klubbens sjunde säsong i allsvenskan.

– Det kändes som en evighet, jag mådde illa och hoppades bara att han skulle blåsa av. Jag tänkte ”var hittar han fem–sex minuter att lägga till?”, men han ville väl ha dramatik, domaren. Och han fick det. Jag kunde inte titta. Men nu är det otroligt, vilka känslor man har i kroppen, säger Nikola Vasic till Discovery+.

Gustav Sandberg Magnusson, den som gjort flest matcher i BP-tröjan genom historien, har också svårt att sätta ord på känslrona.

– Man mår mycket nu. Det är mycket att ta in, säger Sandberg Magnusson.

– Man fick lida, det fick man verkligen. Jag kan inte snacka nu, men vi led oss igenom det här. Så jävla fint.

Missade chansen

Tabelltvåan Halmstad får dock fortsätta att vänta på en eventuell uppflyttning. HBK kom till matchen mot Örebro med två raka förluster bakom sig – mot Utsikten och Örgryte – och lyckades inte knyta ihop säcken den här gången heller.

Hemma på Örjans vall fick ett uddlöst Halmstad bara med sig 0–0 och med två omgångar kan de fortfarande tappa direktplatsen till Öster.

– Vi skapar inte de riktigt stora chanserna, så det får vi vässa på inför lördag (AFC Eskilstuna borta), säger Halmstads tränare Magnus Haglund.

HBK har dock fem poäng tillgodo på Öster inför avslutningen.

– Vi har elva mål att gå på också, så sannolikt är det en poäng vi behöver. Så den får vi försöka ta. Men vi vill helst vinna båda de två sista matcherna.