Tränaren efter succén: "Inte kunnat drömma om"

Ingela Ahlberg/TT

Ibraheem Alsalman/TT

Publicerad 2023-02-19

Det blev ett VM-guld för Sebastian Samuelsson.

VM-guld till Sebastian Samuelsson och silver för Martin Ponsiluoma.

Och totalt tio historiska svenska VM-medaljer i tyska Oberhof.

– Vilken avslutning, det hade man inte kunnat drömma om, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma knäckte Norges Johannes Thingnes Bø. Samuelsson sköt fullt och säkrade VM-guldet samtidigt som Ponsiluoma var stark ute i spåret och kunde hålla Bø bakom sig och ta silvret.

Efteråt var alla lyriska över jättesuccén och menade att det blev en perfekt avslutning på ett framgångsrikt svenskt mästerskap. Totalt har Sverige tagit tio medaljer – nytt svenskt mästerskapsrekord. Dessutom återstår en tävling – damernas masstart där det kan bli fler medaljer.

”Väldigt bra”

– Vilken avslutning, det hade man inte kunnat drömma om. ”Sebbe” sade innan dagens tävling att det kommer bli tufft. Han trodde att han skulle få det kämpigt på skjutvallen och att han behövde jobba extra, säger skyttetränaren Johan Hagström.

– ”Ponsi” var mer inne på att han gillar sådana här tävlingar. Han gör det väldigt bra. Sebbe tar det lugnt när han skjuter och ”Ponsi” gör tvärtom. Han skjuter snabbt. Båda gjorde det väldigt bra.

Norrmannen Johannes Thingnes Bø hade chansen på ännu ett guld, men fick inte till det. Han nöjde sig med ett brons.

”Trodde jag inte”

– ”Sebbe” och ”Ponsi” bryr sig inte om vad han (Bø) gör. De är glada för att de vann. Jag tror inte de tänker på att han missade guldet. Han har redan tagit sina medaljer, och om han hade stått på noll så tror jag att vi hade fått se något annat i dag, säger Johan Hagström och konstaterar sedan:

– Inför mästerskapet trodde jag inte på att vi som landslag skulle ta så många medaljer. Vi slår ju rekordet (sex medaljer i Pokljuka 2021) med hästlängder.