Rosengård spelade ut AIK i premiären

Stockholm. Rosengård besegrade AIK med 4-0 i premiären av damallsvenskan.

Största utropstecknet: 15-åriga Sarah Mellouk, som gjorde mål i sin första allsvenska match från start.

– Hon skulle verkligen kunna vara min dotter, säger 37-åriga Therese Sjögran.

Sarah Mellouk gjorde ett inhopp i damallsvenskan förra året. Den här säsongen hoppas Rosengårdsspelaren på betydligt mer speltid.

– Jag har utvecklats sjukt mycket. För ett år sedan spelade jag matcher med våra 98:or, de som är lika gamla som jag. På sommaren var vi fem stycken som fick träna med a-laget, så jag gjorde väl det ganska bra då. Jag hoppas kunna ta en startplats, säger Mellouk.

Mot AIK nickade hon in ett inlägg från Alexandra Riley efter en dryg halvtimmes spel. Innan det hade Mellouk sett Anja Mittag ge gästande Rosengård ledningen, och fick sedan se Therese Sjögran - som landslagsdebuterade året innan Sarah Mellouk föddes - skjuta en straff i stolpen.

"Som en dröm"

– De är skitbra spelare allihopa. Therese har varit min idol sedan jag var liten, så när hon kommer fram till mig och säger att det är skitbra, det är jättekul. Det är som en dröm. Och straffen, alla kan göra misstag, säger Mellouk.

Ramona Bachmann och Kathleen Radtke ökade sedan på Malmölagets ledning i den andra halvleken. Sarah Mellouk byttes ut i den 69:e matchminuten - mot ett år äldre Nathalie Persson som gjorde allsvensk debut.

– Det är skithäftigt, speciellt det sättet som Sarah (Mellouk) gör det på. Hon bara kör, som att hon hade spelat flera säsonger. Med den truppen vi har i dag så kommer hon nog få ganska mycket speltid i år, säger Therese Sjögran, som själv spelade i division 2 när hon var 15 år.

– Tiderna har verkligen förändrats, jag hade nog inte klarat mig i allsvenskan när jag var 15.

AIK kom till spel utan landslagsanfallaren Emma Lundh, som saknades på grund av en befarad meniskskada. Det är oklart hur allvarlig skadan är.

Tung förlust för Tyresö

Göteborg krossade Vittsjö med 5-0 efter hattrick av nyförvärvet Manon Melis. Umeå slog Jitex med 1-0 och Piteå vann - något oväntat - med samma siffror över topptippade Linköping. Men den största skrällen stod Kristianstad för, som slog Tyresö med 2-0.

Tyresö saknade stjärnkvartetten Marta, Veronica Boquete, Caroline Seger och Meghan Klingenberg. Amerikanskorna Christen Press och Whitney Engen började dessutom på bänken eftersom de kom tillbaka till Sverige först sent på lördagen efter landslagsuppdrag.

Kristianstads Marija Banusic satte 1-0 redan i den första minuten och Olivia Welin dödade matchen med Kristianstads andra mål med drygt tio minuter kvar. Det kan bli en kostsam förlust för Tyresö som tappar stora delar av truppen efter Champions League-spelet.

Premiäromgången spelas färdigt på måndagen när Eskilstuna tar emot Kif Örebro.

TT

Publisert: