Seger räckte inte för Eskilstuna

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Fotboll. Eskilstuna gjorde vad de kunde och slog Göteborg FC med 2-0.

Det räckte till slut ändå bara till en andraplats bakom guldfirande Rosengård - men tar också laget till Champions League kommande säsong.

Frågan är bara vilka av spelarna som är kvar då.

Allting var som upplagt för fest när Eskilstunas fantastiska säsong skulle nå sin kulmen. Tunavallen var näst intill fullsatt, 6 312 personer, och höstsolen gav allt ett gyllene skimmer. Föreningen som spelade sin första säsong i den högsta serien så sent som i fjol var nittio minuter och lite tur från sitt första SM-guld.

Förutsättningarna var enkla - Eskilstuna behövde vinna samtidigt som Rosengård tappade poäng mot Linköping. Men redan innan matchen hade hunnit bli en kvart gammal hade Rosengård gjort sitt första av fem mål på Linköping, och den hoppfulla stämningen kom av sig något.

– Det är lite tråkigt, eftersom man hade hoppet uppe om att få avsluta med ett SM-guld. Men med den turbulenta säsongen som Rosengård har haft så tycker jag att de är värdiga vinnare som knyter ihop säcken trots allt. Så grattis till dem, och efter ett par timmar kanske man kan glädjas åt andraplatsen, säger Thunebro, som var den som satte 1-0-målet för Eskilstuna i den 64:e minuten.

Enganamouit skyttedrottning

Tio minuter senare kom Gaëlle Enganamouit loss i djupled, rundade Kristin Hammarström som för dagen vaktade Göteborgs mål och satte 2-0 - vilket gör att kamerunskan tar hem skytteligan på 18 mål.

– Jag är så glad över det, är så glad för mina lagkamrater och ledarstaben, för förtroendet tränaren har gett mig, säger Enganamouit.

Andraplatsen innebär att Eskilstuna nästa år spelar i Champions League, men hur truppen ser ut kommande säsong är långt ifrån klart.

Sedan tidigare är det klart att tränaren Viktor Eriksson slutar och endast två spelare - målvakten Emelie Lundberg och Elin Wahlström - har kontrakt över nästa säsong. Styrelsen har gett kontraktsförslag till de flesta spelarna, och hoppas få behålla stommen.

– De närmaste dagarna hoppas vi kunna komma ut med goda nyheter. Vi är ju en attraktiv arbetsgivare nu, säger förenings ordförande Anna Linnakallio.

Thunebro tvekar

Skyttedrottningen Enganamouit är det dock många som drar i, både i Sverige och utomlands.

– Min agent är här och förhoppningsvis fixar han det nästa vecka. Det viktigaste är att jag får spela, säger hon.

För veteranen Thunebro är det osäkert om det blir spel alls nästa år.

– Jag har inte bestämt mig, vill inte ta det nu. Jag har bara haft fem dagars semester och spelat på hela året. Jag måste landa först, säger 36-åringen.

För Thunebros del är det dock bara Eskilstuna som gäller.

– Spelar jag så spelar jag här, annars lägger jag skorna på hyllan.

TT

Publicerad: