di Stéfano i koma efter hjärtattack

Publicerad 2014-07-06

Stockholm. En av fotbollens största spelare, spanjoren Alfredo di Stéfano, fick en hjärtattack på lördagen och ligger i koma.

Räddningspersonal kämpade i 20 minuter med att få igång di Stéfanos hjärta efter att han fallit ihop vid en lunch med sin familj nära Santiago Bernabeu-stadion i Madrid, dagen efter sin 88-årsdag.

Det var just i Spaniens huvudstad, i Real Madrid, som han firade sina största triumfer med fem Europacup-titlar under de elva år han spelade där 1953 till 1964. Två gånger, 1957 och 1959, blev han utsedd till Europas bäste spelare. Redan första året i klubben tog Real hem ligan och det blev sju ligatitlar till. På 282 matcher i klubben blev det 216 mål och ofta kom de i samarbete med en annan storspelare, ungerskfödde Ferenc Puskás.

Di Stéfano är sedan flera år hedersordförande i Real Madrid.

Både Pelé och Maradona har sagt att di Stéfano är den bästa spelaren genom alla tider.

Han föddes i Buenos Aires av italienska föräldrar och debuterade i River Plate 1945. Han var även proffs i Colombia innan karriären fortsatte i Europa där den avslutades i Espanyol 1966.

Något VM blev det dock aldrig för legendaren di Stéfano. 1950 och 1954 avstod Argentina VM. Han blev spansk medborgare 1956 men Spanien kvalade inte in till VM i Sverige 1958. Fyra år senare gick man till VM men då var di Stéfano skadad.

Efter karriären var han framgångsrik tränare i Spanien, Argentina och Portugal.

TT