TT-Sport

Försvar bästa anfall för genombrottsmannen

TT-SPORT

Ishockey. Han var forward ända upp till junioråldern - nu är landslagsdebutanten Tim Heed, 24, en av de mest spännande backarna i svensk ishockey.

– När jag fick frågan tänkte jag att jag kunde testa. Det har lönat sig, säger den produktive Skellefteåbacken.

I fjol gjorde Tim Heed ett mål och fem poäng i grundserien och fick begränsat med speltid i mästarlaget.

När han nu gör landslagsdebut för Tre Kronor på fredagskvällen mot Finland i Västerås är det efter en kanonsäsong där han så här långt har gjort 29 poäng (8 mål+21 assist) på 40 matcher och är tvåa i backarnas poängliga i SHL. Bara Växjös kanadensare Cory Murphy är bättre med 31.

Mer fokus på individuell träning, styrka och uthållighet, har gjort att den Södertäljefostrade talangen fått sitt stora genombrott.

– Det han framför allt har förbättrat är sin fysik. Han hinner röra på benen och komma i position. Han har väl alltid haft de bra sakerna med spelsinne och så, men inte alltid hunnit med, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

Satsningen på att träna upp fysiken är den andra stora förändringen han gjort under senare år. Den första var när han omskolades från forward till back.

– Jag var forward upp till J18 och då hade vi lite tunt om backar, speciellt högerskyttar. Så de frågade om jag ville testa. Jag snackade lite med farsan och tänkte att jag kunde prova, berättar han.

Farsan är Jonas Heed som gjorde tolv SHL-säsonger i Södertälje och Frölunda på 80- och 90-talet och som gjorde positionsbytet enklare.

– Han har alltid funnits där och stöttat mig och kommit med tips. Så det är klart att han betytt mycket. Han var väl en annan typ av back, men han har hjälpt mig med det defensiva spelet, säger Heed.

Mot Finland kommer Tim Heed att spela tillsammans med rutinerade VM-guldbacken Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl.

– Det är en otrolig trygghet, han snackar mycket på isen och kommer med tips och hjälper mig nu i början.

TT: Har han det defensiva ansvaret?

– Vi har inte snackat så mycket om det, men han är skicklig både offensivt och defensivt så vi ska nog kunna hitta något bra sätt att kombinera.

Heed och Kronwall kommer liksom backparet Patrik Hersley/Johan Fransson att användas mycket i numerärt överläge.

Euro Hockey Tour går nu in i en fas där turneringarna byts ut mot dubbellandskamper. Pär Mårts tycker ändå att det finns extremt mycket för spelarna att vinna i matcherna mot Finland där returen spelas på söndag i Stockholm:

– De har mycket att spela för, det kan vara sista gången de spelar före VM om de går långt i slutspel. Många har lite att bevisa om de vill vara med i VM.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport