Femte Diamantbollen till Schelin

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. 2014 var året då Lotta Schelin slog rekord.

Knappt två veckor efter att hon blev landslagets bästa målskytt hittills fick hon sin femte Diamantboll.

Men fotbollsstjärnan kunde inte vara på plats för att ta emot den.

Rekordet för antalet Diamantbollar slog Lotta Schelin förvisso redan förra året när hon fick den för fjärde gången. Men i och med måndagskvällens femte - hennes fjärde i rad - präntade Lyon-anfallaren in sitt namn än tydligare i historieböckerna.

Dock utan att vara på plats i Globen.

I stället för galamiddag och tal på scenen i Stockholm fick Lotta Schelin stanna i Frankrike där hennes klubblag Lyon som bäst håller på att förbereda sig inför returen i Champions League-åttondelsfinalen mot Paris Saint-Germain på onsdag.

Precis som tidigare år har Svenska fotbollförbundet valt att lägga Fotbollsgalan i samband med herrlandslagets novembersamling, då de flesta av de manliga stjärnorna kan medverka. Sett till damernas spelschema ligger galan mitt emellan åttondelsfinalmötena i Champions League, vilket fått till följd att varken Lotta Schelin, PSG-spelarna Caroline Seger och Kosovare Asllani eller någon i Linköping kunde vara på plats.

– Jag kunde inte vara på plats i kväll, vilket är riktigt riktigt tråkigt, sade Schelin i en videohälsning från Lyon.

Mellanår i Lyon

Ser man till klubblagsspelet får nog den gångna säsongen ses lite som ett mellanår för Lotta Schelin. Förvisso vann Lyon i vanlig ordning den franska ligan (klubbens tolfte titel och Schelins sjätte - i rad) och Schelin gjorde tolv mål, men laget som prenumererat på finalplatser de senaste åren åkte oväntat ur Champions League redan i åttondelsfinalen.

I stället har det varit i landslaget som Lotta Schelins stjärnglans synts mest i år.

När 2014 började stod Lotta Schelin på 63 landslagsmål och utan en tanke på Hanna Ljungbergs rekordnotering på 72. Men så började bollarna att ramla in för landslagskaptenen.

Schelins första mål i Blågult i år kom mot USA i Algarve cup i mars och betydde slutet för det amerikanska landslagets tvååriga förlustfria svit.

I VM-kvalet kom sedan ett mål på bortaplan mot Nordirland i april, två mot Färöarna, ytterligare två var mot Polen och Bosnien-Hercegovina. Och så ett till när VM-platsen till slut säkrades mot Skottland, när Sverige vann med 2-1 på Gamla Ullevi i Göteborg. Det var mål nummer 72.

Tackade Ljungberg

Det historiska 73:e, som gjorde att den Kålleredsbördiga målsprutan hamnade ensam högst upp i listan över blågula målskyttar, rullade hon in mot ständiga antagonisten Tyskland i Örebro den 29 oktober.

Och Schelin passade på att tacka bland annat den spelare hon petade ner till andraplatsen.

– Alla som är nära och kära vet att jag vill tacka dem, men jag skulle framförallt vilja tacka två stycken som har betytt otroligt mycket för svensk fotboll. Två stycken som har inspirerat mig under åren, som jag har fått möjlighet att spela med. Och det är Hanna Ljungberg och Victoria Svensson, två stycken fantastiska spelare som verkligen har visat vägen.

– Jag bara känner att om jag och mina kollegor kan inspirera lika mycket som de har inspirerat mig så är jag oerhört glad. Ett jättejättestort tack, och jag hoppas verkligen att vi kan göra något roligt i VM i Kanada nästa år, så får vi njuta igen på galan nästa år, sade Schelin.

TT

Publicerad: