Jonsson ligger lågt inför GP

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Han var bäste svensk i den senaste GP-tävlingen i speedway.

Han var bäst av alla i den senaste GP-tävlingen i Bydgoszcz.

Men Andreas Jonsson ligger lågt inför dagens tävling.

– Jag vet hur svårt det är på den där banan, säger han i telefon från Polen.

Andreas Jonsson vann senast som en VM-deltävling kördes i Bydgoszcz, 2010. Han känner banan bättre än många andra, dels för att han kört många GP-tävlingar där, dels för att det var hans hemmabana i Polen under några år.

– Men man känner sig aldrig säker när man åker där. Banan är väldigt bred och rund och det finns gott om utrymme på hela banan. Så det finns fruktansvärt många olika spårval, det går inte att blockera alla linjer. Är man inte snabbare än alla andra blir det väldigt skört, det är lätt att bli omåkt.

Det är sommarvärme i Polen just nu, men för bara någon vecka sedan låg det snö kvar. Uppladdningen inför den europeiska speedwaysäsongen har varit tuff.

– Det har varit jobbigt mentalt med all väntan. Man har hela tiden stått i startgroparna - klara, färdiga, färdiga, färdiga...

– Det har nästan varit som en tävling mellan förarna vem som kom i gång först och vem som hunnit köra mest.

I den första VM-tävlingen i Nya Zeeland i mars kom Jonsson sexa, trots att kopplingen började slira i semifinalen. Nu är kopplingen lagad, men han är inte helt nöjd med sina motorcyklar.

– Jag får inte ur all kraft ur motorerna, de accelererar inte så snabbt som de bör göra. Det hänger ihop med att jag bytte trimmare i slutet av hösten och inte hann testa färdigt innan snön kom. Jag har kommit så långt att det fungerar, men det är det allra sista som fattas.

Han är trots allt nöjd med säsongsstarten.

– Jag är fyra poäng efter ledarna Jaroslaw Hampel och Tomasz Gollob, det är okej. Jag vill ligga med i toppen inför andra delen av säsongen, då jag brukar vara starkast, för att då lägga i en växel till.

TT

Publicerad: