Henke Larsson: "Ingen supermänniska"

TT-SPORT

Fotboll. Kvalförlusten mot Halmstad, planinvasionen och att lämna Helsingborgs IF - allt det var ganska knäckande för fotbollstränaren Henrik Larsson.

– Jag är ingen supermänniska. Jag har inget stort S på mitt bröst där det står Stålmannen. Jag har känslor precis som alla andra, säger Larsson i en intervju med Expressen.

Han berättar om att han sökt stod hos sina närmaste, och att Zlatan Ibrahimovic skickade uppmuntrande sms.

– Det underlättade, säger han.

Helsingborg förlorade det allsvenska kvalet mot Halmstad och åkte ur allsvenskan. Efter avgörandet på Olympia invaderades planen av ett gäng maskerade HIF-huliganer. Larsson säger att han gick ut på planen för att klappa om sina spelare och tacka supportrarna på läktaren och hamnade mitt i stökigheterna - "det mest bisarra jag varit med om", säger han och medger att han var rädd.

Larsson säger att han stannade kvar för att om möjligt kunna stoppa folk från att komma in ordentligt på planen.

– Jag tänkte en sekund: "Spring!". Men så tänkte jag igen, att springer jag så kommer de definitivt komma in och jaga mig. Då vet vi aldrig var det skulle sluta.

"Största besvikelsen"

I samband med planinvasionen attackerade huliganerna Henrik Larssons son Jordan och drog av honom matchtröjan. Det fanns med i tankarna när Larsson, tillsammans med HIF, beslutade att han skulle lämna klubben.

– Situationen är ju ohållbar. Attacken där på Jordan, och min relation med supportrarna. Den (situationen) blir lite ohållbar, säger han, och medger att degraderingen är det han är mest besviken över.

– Det är inte bara jag och laget, folket som jobbar på Olympia - utan det är folket som håller på Helsingborgs IF som man har svikit på något sätt. Det är den största besvikelsen jag någonsin varit med om som tränare. Det absolut värsta jag har varit med om och som har med fotboll att göra.

Vill fortsätta

Henrik Larsson försöker nu att njuta av lite ledighet. Därefter hoppas han kunna hoppa på ett nytt tränarjobb, även om han medger att misslyckandet i Helsingborg skadat hans cv.

– Det är klart att det är en stor skada på mitt cv. Definitivt. Det är jag den första att erkänna. Jag hoppas väl att jag ändå någonstans har gjort ett bra jobb i de klubbarna jag varit i, släppt fram yngre spelare och stått för ett sätt att spela fotboll.

– Sen är det ju så, man får sitta och hoppas på att det är någon som sitter i ett styrelserum någonstans och tycker att Henrik Larsson är rätt man för deras jobb. Sen får vi se vad som händer.

TT