Elvaåring piggast i Gulddivisionen

TT-SPORT

Trav. För drygt åtta år sedan debuterade Spring Erom med en andraplats på Jägersro. På lördagen kom tolfte V75-segern i nittionde starten i guldloppet på Åby.

– En fantastisk individ, sade tränaren Dan Widegren.

Spring Erom fyller tolv år om två veckor och gör sin sista säsong på tävlingsbanan. Men han är fortfarande full av liv och löpglädje - trots att han drabbats av några svåra skador i karriären.

Hingsten tränades under de första sju åren av Hans Olofsson i Halmstad. För två år sedan tog Dan Widegren över träningen och har gjort ett väldigt bra jobb. Elvaåringen passerade nu sju miljoner kronor i prissumma.

För första gången satt Christoffer Eriksson i sulkyn och han körde ett perfekt lopp. Spring Erom följde med som fyra i andraspår och fick fin draghjälp i tredjespår sista 600 metrarna. Inne på upploppet passerade han en tapper Nahar som hade pressat musten ur ledande favoriten Volstead.

"God känsla"

– Det är ju sådana här lopp han behöver ha för att vinna numera och det blev perfekt för honom i dag. Just nu har jag en jäkla god känsla i kroppen, sade en lycklig Dan Widegren.

Christoffer Eriksson är bara i början av karriären, som har tagit raketfart de senaste åren. I fjol vann han 124 lopp och körde in 13,9 miljoner kronor. Segern med Spring Erom var nummer 139 i år och inkörda pengar ligger på 17,4 miljoner kronor för Jägersrokusken.

På lördagen firade han också sin 29:e födelsedag.

– En bra födelsedagspresent. Det var kul att köra Spring Erom, en gammal häst men fortfarande ung i sinnet.

Volstead, körd av Örjan Kihlström, var stor favorit i guldloppet. Det såg bra ut varvet från mål men han tröttnade efter att ha fått press av Nahar.

– Volstead hade väldigt hög puls efter loppet och var rejält trött. Jag misstänker att han har någon form av infektion, dessutom passade inte banan särskilt bra. Nu ställer vi in Frankrikeplanerna, han var anmäld till den 25:e december på Vincennes men vi stryker och kommer tillbaka till våren, sade Stefan Melander.

Stortävling väntar

Melanders stora stjärna Nuncio är fortfarande aktuell för Frankrike och Prix dâ™Amerique. Även om han var struken för feber för tio dagar sedan på Solvalla.

– Nuncio var snabbt feberfri och känns bra i träningen. Men det är klart att vi tappade lite när han inte kunde starta på Solvalla. Vi får se hur vädret blir de kommande veckorna och hur jag kan träna honom, sade Melander.

Om Melander väljer att tävla i Paris kommer Nuncio att starta i Prix de Belgique den 15 januari. En genomkörare och ett litet test 14 dagar före det stora slaget i Prix dâ™Amerique.

TT