Halfvarsson: Det är surt

TT-SPORT

Skidor. Efter två raka segrar i Lillehammer tog det roliga slut för Calle Halfvarsson.

Trots ett stort försprång kunde han inte hålla undan i den klassiska jaktstaren utan slutade femma.

Förklaringen? Problem med fästet.

– Det var en liten miss där i dag, tyvärr, säger Halfvarsson.

Sverige har skämts bort med blågula besök på prispallen under minitouren i Lillehammer den här helgen. På herrsidan har det blivit dubbla pallplatser i såväl sprint som fristil 15 kilometer, med Calle Halfvarsson som segrare båda dagarna.

Men i den avgörande jaktstarten över 15 kilometer kunde han inte hålla undan.

Halfvarsson hade 28 sekunder tillgodo på ryssen Sergej Ustjugov och ytterligare tio på landslagskollegan Marcus Hellner, men det bildades tidigt en klunga bakom den ledande svensken och efter elva kilometer var jägarna i kapp.

– Jag känner redan på första varvet att det här kommer att bli en tung dag. Jag sliter ju uppför, säger han.

Dåligt fäste

27-åringen hade problem att få fast skidorna och försprånget minskade för varje mellantid efter sex-sju kilometer. Calle Halfvarsson började kolla sig över axeln och såg hur den jagande klungan kom allt närmare.

Han berättar om vallaproblematiken inför loppet:

– Vi fick inte riktigt till fästet direkt, så hade vi ett annat alternativ som vi skulle byta till. Men så hann jag inte testa innan start. Det är jag själv som tar beslutet. Klart det är trist, men det är som det är.

Förra årets gigant i spåren, norrmannen Martin Johnsrud Sundby, kom tillsammans med resten av klungan i fatt Halfvarsson i den sista backen. Därifrån hade norrmannen en växel till.

– Efter fem-sju kilometer såg vi att han (Halfvarsson) hade problem med skidorna och sen kände jag mig lite starkare än de andra och gjorde mitt ryck. Jag var helt slut på toppen men lyckades få med mig några sekunder ner mot upploppet, säger han.

Johnsrud Sundby rörd

Rycket räckte hela vägen in i mål. Johnsrud Sundby vann 2,3 sekunder före landsmannen och supertalangen Johannes Høsflot Klæbo och 2,7 sekunder före finländaren Matti Heikkinen.

– Det är en väldigt känslosam seger för mig. En av de största i mitt liv, säger Johnsrud Sundby, som var rörd och nära till tårar på presskonferensen där han hade med sin son.

Calle Halfvarsson blev till slut femma, och Marcus Hellner sexa.

– Jag tror att senare så kommer jag nog att summera den som en ganska kul helg, jag får ändå med mig två raka segrar, säger Halfvarsson.

Tränaren Ola Ravald vill inte heller fokusera på nederlaget under sista dagen:

– För tusan, vi måste väl lyfta blicken och se på helheten. Han är etta, etta och femma i mål i dag och om någon av oss hade sagt det innan säsongen hade väl ingen trott det.

TT: Han är inte i för tidig form då?

– Nej, det tror jag inte alls. Han har en högre kapacitet i år. Och i så fall är ju Sundby i tokform i dag med, det är ingen skillnad. Och jag tror att det finns mer att göra inför VM med.

TT: Vad är det som har lyft Halfvarsson och Hellner i år?

– Det gäller för hela laget. De har fått hålla sig friska och har kunnat träna. Det är inte svårt att träna längdåkning, men du måste träna. Nu har de fått det och då är vi ju med. Det är fantastiskt kul, att vi ser att vi är med.

Lillehammer, TT:s utsända