Zetterberg: Luxemburg kan överraska

Fotboll. Den förre landslagsspelaren Pär Zetterberg tror att Sverige får en svår match mot Luxemburg.

– Sverige måste vara på sin vakt, säger han.

Pär Zetterberg, 45, är fortfarande ett stort fotbollsnamn i Belgien, som ligger bara några mil från Luxemburg. Tidningen Luxemburger Wort har intervjuat Zetterberg inför kvällens VM-kval. Här är ett utdrag från intervjun:

Kan man prata om ett före och efter Zlatan?

– Absolut. Det här förändrar saker enormt. Alla kände till "Ibra", han är den bästa svenske spelaren genom tiderna. Men hans avslutade landslagskarriär ger plats åt andra. Eftersom han var mycket bättre än sina medspelare, kom de att förlita sig lite för mycket på honom. Nu måste några andra ta sitt ansvar. Att bygga mer på en kollektiv styrka kommer att ställa till större problem för motståndarna.

Sverige har också bytt tränare?

– (Janne) Anderssons inträde förändrar helt inställningen. Han har en helt annan spelfilosofi än Hamrén. Vi kommer att få se fler unga spelare under de kommande åren. Ett nytt lag kommer att födas - men det riskerar att ta lite tid. Andersson skiljer sig också från sin företrädare särskiltvad gäller relationen till medierna.

Hur ser det nya Sverige ut?

– Det finns bra spelare, men ännu ingen stor stjärna. Det finns ännu inte någon som vågar ta ett ledaransvar på samma sätt som "Ibra". För tillfället finns ingen riktig spelfördelare. Andreas Granqvist, lagkaptenen, har ännu inte samma utstrålning som "Ibra". Han är en väldigt bra spelare, men ännu inte någon riktig chef.

Hur är spelstilen?

– Sverige har ofta förlitat sig på ett stabilt försvar och effektiva kontringar - det är den svenska stilen. Men de senaste åren har det inte alltid varit så, när man förlitat sig mycket på något individuellt från Ibrahimovic. Med Andersson tror jag att vi kommer att hitta tillbaka till vår stil: en stabil defensiv, ett arbetande mittfält och effektiva offensiva spelare.

Luxemburg?

– Det här laget har utvecklats bra de senaste åren, inte minst på hemmaplan. De har nått ett par bra resultat. Sverige kommer att få en svår match, men här hemma väntar vi oss att det går bra. Jämfört med tidigare har Luxemburg några spelare som spelar utomlands och det ger laget lite extra vad gäller erfarenhet. Sverige måste vara på sin vakt. Luxemburg kan överraska, även om mina landsmän är storfavoriter.

TT:s utsända, Luxemburg

Publisert: