TT-Sport

Jonsson femma i VM-premiären

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. Skrämmande backar och miserabla förhållanden.

Ändå fick Helena Jonsson den öppning hon ville i skidskytte-VM i Sydkorea.

– Ja, det här var bra för självförtroendet, säger hon efter femteplatsen i lördagens sprint.

In i det längsta var det osäkert om VM-premiären i sydkoreanska Pyongchang ens skulle bli av.

Ovanligt milt väder och regn hade tärt på resurserna av konstsnö och först fem timmar före start kom klartecknet: Banan skulle duga för lördagens sprinttävlingar.

Men det var inte utan nervositet som svenskorna ställde upp på startlinjen.

– Det blev lite nervöst och spänt på första varvet. Jag fick en väldigt seg början, men sen gick det bättre, säger Helena Jonsson som tidigare i veckan uttryckt sin rädsla för den sista utförslöpan ner mot stadion.

Då var det isiga förhållanden som var problemet - på lördagen var läget ett annat.

– Nu var backarna tjocka med snö som man fastnade med skidorna i.

– Och jo, jag var rädd nu också.

"Måste tänka att hon är ren"

Jonsson, som skjutit fullt i sex individuella världscuptävlingar i år, drog på sig en bom i det inledande liggande skyttet. Men därefter gick det som det så ofta brukar - 24-åringen sköt fullt i stående.

Och Östersundstjejen, som i fjolårets VM grät besvikelsens tårar över de missade medaljerna på hemmastadion, ser nu fram emot resten av VM.

– Jag ville verkligen ha en bra början och har fått det nu. Jag vet ju att mina bästa discipliner (distans och masstart) kommer senare, säger hon.

På söndagen är det däremot jaktstart som står på programmet och då startar svenskan 54,7 sekunder efter tyskan Kati Wilhelm, som tog VM:s första guldmedalj när hon vann före landsmanninnan Simone Hauswald och Olga Zajtseva, Ryssland.

Samtliga i toppen sköt fullt.

– Ryskan har ju inte varit på pallen tidigare i år, men hon kom ändå dit på bra skytte. Så jag måste ju tänka att hon är ren, säger Jonsson och syftar på fredagens dopningsskandal, då tre ryska skidskyttar skickades hem.

Tre bommar fällde "Aco"

Bakom Jonsson blev Anna Carin Olofsson-Zidek 14:e skidskytt i mål efter att ha skjutit bort sina chanser till en bättre placering genom tre bom i det sista skyttet.

– Det har varit väldigt svårt att skjuta här, på grund av vinden. Och det var så tungt, så tungt i dag, säger "Aco" (totalt tre bom) som till sist blev drygt en och en halv minut efter Wilhelm.

– I morgon hoppas jag att det blir bättre förhållanden. Men när det är så här löst så går det nästan inte att preparera banan mer. Och blir det kallare så blir det isigt i stället.

Av övriga svenskor blev Anna Maria Nilsson (fyra bom) 49:a, medan Elisabeth Högberg - som tog sjuka Sofia Domeijs plats - slutade 91:a efter fem bom.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport