SvFF vill stänga av spelare från hela världen

Av: TT

Publicerad:
SVFF vädjar till Fifa om avstängningar. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
SVFF vädjar till Fifa om avstängningar. Arkivbild.

TT-SPORT

Någon dom har ännu inte fallit – men trots det vill Svenska fotbollförbundet att Fifa stänger av fyra matchfixningsmisstänkta från all fotboll i hela världen. Det rapporterar Aftonbladet.

I december väcktes åtal mot fyra personer, som misstänks för bland annat spelfusk och givande av muta. En av de fyra är en tidigare allsvensk spelare som anklagas för att avsiktligt ha dragit på sig ett gult kort i en match. Efter varningen fick spelaren ett lån på 300 000 kronor av de övriga åtalade.

De fyra misstänkta har stängts av från all fotboll i Sverige, men nu vill alltså Svenska fotbollförbundet att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stänger av kvartetten även från fotboll i hela världen.

– Vi tycker inte det är lämpligt att man kan spela fotboll någonstans utanför Sveriges gränser under tiden innan det här är avgjort rättsligt. Det här är en så allvarlig förseelse och starka misstankar att det bör gälla globalt, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till Aftonbladet.

Aftonbladet: Är ett globalt yrkesförbud inom fotbollen i proportion till de misstänkta brotten?

– Jag förstår om man kan tycka att det är hårt, men samtidigt så menar vi att matchfixning är ett av de absolut största hoten mot vår verksamhet. Då måste vi slå till rätt hårt mot de personer som håller på med det, säger Stridsberg.

Fifa har fattat liknande avstängningsbeslut i mindre fall tidigare, skriver Aftonbladet.

Rättegången mot de fyra åtalade kommer att hållas senare i år.

Publicerad: