Linn Svahn petas – delvis på egen begäran

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Linn Svahn var irriterad efter fredagens sprint.
Foto: Adam Ihse/TT
Linn Svahn var irriterad efter fredagens sprint.

TT-SPORT

Vinterns sprintsuverän Linn Svahn petas från söndagens sprintstafett på skid-VM – delvis efter eget önskemål.

I stället får färska VM-guldmedaljören Jonna Sundling chansen tillsammans med Maja Dahlqvist.

– Vi känner att vi får en komplett och stark duo inför morgondagen, säger landslagstränaren Stefan Thomson.

Jonna Sundling krossade allt motstånd och tog karriärens första VM-guld i fredagens sprint. Och formtoppen gör att hon som väntat är en av två åkare som får chansen i söndagens sprintstafett i Oberstdorf.

Med sig får hon Maja Dahlqvist – trots att Dahlqvist hade en tung dag i den individuella sprinten i torsdags när hon åkte ut redan i semifinalen.

"I kanonslag"

Dahlqvist kommer att köra första sträckan medan Sundling avslutar.

– Jonna är i kanonslag. Maja kommer in med rutin från teamsprintar och har en bra förmåga i taktiska drag. Vi känner att vi får en komplett och stark duo inför morgondagen, säger Stefan Thomson.

Det innebär att Linn Svahn petas. Svahn har dominerat i sprint hela vintern, och vunnit fyra av fem världscuplopp som hon ställt upp i, men precis som Dahlqvist misslyckades hon i torsdags och åkte ut i semifinal.

Det har rapporterats om att Svahn hämmas av sin tidigare axelskada som hon ådrog sig efter ett fall under världscuptävlingen i Ulricehamn för några veckor sedan. Men uttagningen har inte med skadan att göra, hon föll bort på grund av den hårda konkurrensen, säger Stefan Thomson.

Och för att hon själv tycker att andra förtjänar platsen bättre.

– Hon tycker inte att hon är där, det finns starkare åkare för tillfället som hon tycker ska få plats för tillfället. Så det har inget med någon skada att göra, säger Thomson.

Westberg och Svensson

Även jokern Johanna Hagström – som blev fyra i VM-sprinten – får stå åt sidan. Hagström är dock första reserv.

På herrsidan får Karl-Johan Westberg chansen och kör första sträckan medan Oskar Svensson, finalist i torsdagens sprint, kör den andra.

– På herrsidan ställer vi upp med ett starkt lag. Karl-Johan Westberg är en allroundåkare som hävdar sig väldigt bra på skejtdistanser och han är även väldigt bra på sprint. Oskar Svensson har visat vad han går för i vinter och blir ett väldigt starkt vapen som avslutare i herrarnas lag, säger herrtränaren Anders Högberg.

Publicerad: