Sjätteplatser för Haag och Södergren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-18

Stockholm. Anna Haag blev sexa i lördagens masstart över 15 kilometer i fri stil i världscupen i längd i La Clusaz.

– Bara en vecka efter en förkylning känns det jättebra. Jag är otroligt nöjd och nu ska jag till fjällen och frossa i julmat, säger hon.

Den dubbla OS-silvermedaljören från Vancouver har haft en hygglig inledning på säsongen med bland annat två åttondeplatser, men drog lagom till förra helgens världscuptävlingar i Davos på sig en förkylning och ställde in.

– Jag blir alltid orolig när jag blir förkyld, men nu känns det bra inför juluppehållet och Tour de ski. Jag kände mig sliten tidigare, så förkylningen kom ganska lägligt så att jag fick vila.

Haag kände att kroppen svarade när hon tryckte på och kunde plåga sig och köra offensivt, men var en och en halv minut bakom segraren Marit Björgen, Norge.

Åt den världscupledande norskan verkar det inte finnas mycket att göra just nu. Björgen spurtslog Justyna Kowalczyk, Polen, och är i överlägsen ledning i sammandraget.

Nu väntar julledighet innan Tour de ski drar igång i Oberhof på nyårsafton. Haag tänker ladda upp med svensk fjälluft och julmat.

– Under julhelgen äter jag ordentligt och tänker inte så mycket på vad jag stoppar i mig, jag tränar ändå så mycket. Sedan blir det striktare matvanor igen.

Charlotte Kalla har också varit krasslig och verkar med tanke på lördagens resultat ha längre kvar till formen. Kalla fick nöja sig med en 14:e-plats, två och en halv minut bakom täten.

I herrarnas masstart på dubbla distansen blev Anders Södergren sexa, 14 sekunder bakom ryssen Maxim Vylegzjanin.

– Det här var precis vad jag behövde och väldigt viktigt för mitt självförtroende, säger Södergren.

Det mest uppseendeväckande i herrarnas masstart var att spurtspecialisten Petter Northug segade sig ikapp den ryska ledarduon Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov alldeles i slutet av loppet - men fick se sig slagen på upploppet av Vylegzjanin.

Daniel Rickardsson blev nia medan Marcus Hellner hade det kämpigt och blev 29:a, drygt två och en halv minut bakom segraren.

TT