PW vann målvaktskampen i SM-semin

Växjö. Fredrik Pettersson-Wentzel har bäst räddningsprocent i SM-slutspelet.

I första semifinalen mot Växjö var han högst delaktig i lagets 2-1-seger.

– Vi har hittat ett bra sätt att försvara oss på, sade målvakten.

Segern var Färjestads första mot Växjö den här säsongen. I grundserien tog man bara en poäng på fem matcher mot smålänningarna.

– Vi kom ner med en tung ryggsäck med 0-5 i matcher. Men det laget med mest tålamod kommer att vinna den här matchserien och jag tycker att vi har det. Framför allt i tredje perioden. Vi fick Växjö lite frustrerade och vi var tajta i försvarsspelet, sade lagets tränare Leif Carlsson.

Det var då Färjestad vände 0-1 till seger med 2-1.

Först såg Pontus Åberg en lucka vid Teemu Lassilas stolpe. Den finländske målvakten släppte därmed in en puck för första gången på nästan nio perioder.

Sedan klev lagets förstakedja, som producerade 13 poäng i kvartsfinalserien mot Brynäs, fram och avgjorde. En omarkerad Per Åslund styrde in Joakim Hilldings passning.

– De har gjort det bra för oss hela säsongen. Hillding har tagit många kliv och är en ledande spelare för oss, sade Fredrik Pettersson-Wentzel, som såg Växjö näta i slutet av mittperioden.

– Tror han siktade högt, men det blev som ett hopslag. Det ställde mig. Men jag släppte det fort, sade Färjestads 22-årige målvakt.

Han har släppt in tio mål på sex matcher hittills i slutspelet.

– Känns bra för egen del. Vi har hittat ett bra sätt att försvara oss på. Hade ett snack för ett tag sen där vi pratade om små detaljer. Handlade om att täcka lite mer skott och vara hetare på returerna. Och i den här matchen fick jag se mycket puckar. De städade returerna bra också.

Dessutom var segern den fjärde raka i slutspelet på bortais.

– Vi har varit ett bra bortalag hela säsongen (fyra i grundserien). Hemma hade vi problem i början. Att vi har fyra raka nu visar på enorm styrka och moral. Vi gillar att åka till bortamatch och kriga på någon annans hemmaplan, kommenterade Pettersson-Wentzel.

Sam Hallam, tränare i Växjö, gav sin syn på matchen med orden:

– Jag tycker att Färjestad är bättre än oss över 60 minuter och de får matchen lite dit de vill. Vi behöver vara betydligt bättre för att göra det här till en spännande matchserie.

TT

Publisert: