TT-Sport

Barn i kläm i taekwondobråket

TT-SPORT

Taekwando. I fredags gick Svenska taekwondoförbundet ut med beskedet om att svenskar återigen kunde tävla utomlands. Men i helgen stoppades svenska barn från att tävla i Turkiet.

En av de drabbade var Jack Mörtsjö, 10 år.

– Han blev fruktansvärt besviken, berättar pappan Per Mörtsjö för TT.

Efter en tvist mellan det Svenska taekwondoförbundet och dess europeiska motsvarighet ETU stoppades svenskar från att tävla i Europa. Beslutet överklagades till världsorganisationen, WTF.

På fredagskvällen gick det svenska förbundet ut med beskedet att WTF skickat ett brev där man meddelar att man beslutat att avstå från verkställigheten av den svenska avstängningen medan frågan bedöms. "Detta innebär att svenska taekwondoförbundets medlemmar kan delta på WTF- och ETU-sanktionerade tävlingar och evenemang", skriver förbundet på sin hemsida.

Goda nyheter

För familjen Mörtsjö var detta mycket goda nyheter. Per Mörtsjö befann sig tillsammans med sonen Jack i Antalya i Turkiet.

Jack var sedan tidigare anmäld till ett Europamästerskap för barn, som anordnades av ETU. Efter beskedet om att svenskar inte fick tävla internationellt åkte de ändå ned eftersom resan redan var bokad och betalad.

– På fredagskvällen såg vi vad taekwondoförbundet publicerat. Då växte ju hoppet hos oss, säger Per Mörtsjö.

– Men ETU sade blankt nej. De ringde till och med sin president i Grekland som sade att Sverige inte får tävla.

Per Mörtsjö är kritisk till att förbundet gått ut med felaktiga uppgifter.

Felet hos ETU

Emir Dizdarevic, ordförande för Svenska taekwondoförbundet, anser att felet ligger hos ETU.

– Det som gäller är WTF:s beslut. De är ju högsta instans inom taekwondo. Jag kan inte tolka brevet på annat sätt än att ETU gått med på att man inte ska verkställa avstängningen, säger han.

Dizdarevic har under helgen varit i kontakt med båda organisationerna och hoppas få ett svar under måndagen.

Tvisten gäller hur taekwondoförbundet i Sverige är organiserat.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport