TT-Sport

Emil Jönsson skadad - VM i fara

TT-SPORT

Skidor. Med fem dagar till skid-VM i Falun föll Emil Jönsson ihop skadad i sprinten i Östersund.

Nu finns risken att han missar VM.

– Vi får avvakta och se, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Det var scener som ingen ville se som utspelade sig när genrepet inför VM avgjordes. I kvartsfinalen rasade Jönsson plötsligt ihop i en uppförsbacke och blev liggande med till synes starka smärtor i sitt högra ben.

Ett sus gick genom de välfyllda läktarna på stadion i Östersund.

Ledare var snabbt på plats och efter några minuters bars Jönsson av spåret. Där blev han liggande ytterligare ett tag innan han med hårt lindat högerlår lyftes in i en bil, för att tillsammans med landslagsläkaren transporteras till sjukhus där undersökning väntade.

Ett par timmar efter skadan var det fortfarande oklart hur allvarlig den är, och om det handlar om en ljumsk- eller lårskada. Förbundskapten Rikard Grip höll tummarna för att det "bara" rör sig om kramp.

– Är det inte det så känns det tuffare, säger Grip.

Till och med kört?

– Ja, så är det nog.

Fyra i kvalet

En taggad Emil Jönsson hade tidigare på dagen visat finfin VM-form när han hade fjärde bästa tid i kvalet. 29-åringen berättade dagen före genrepet att han känner ett helt annat lugn inför VM än vad han gjorde för ett år sedan, då det blev två bronsmedaljer i OS.

– Då sov jag ju knappt om nätterna, för jag visste över huvud taget inte hur jag skulle klara att ta medalj i Sotji. Nu känner jag att jag har gjort träningen och inte kan skylla på något sådant. Nu är det dagsform som avgör, och därför är jag lugnare nu, sade han.

"Tråkigt för laget"

VM i Falun inleds på torsdag med just den individuella sprinten, och nu finns alltså risken att Jönsson aldrig får chansen att åka ett mästerskap på hemmaplan.

I så fall ett dråpslag både för honom och landslaget.

– Det betyder såklart jättemycket för honom och så är det tråkigt för laget också. Han är en viktig del i en teamsprint till exempel, men först och främst är det synd för honom om han inte får åka, säger lagkamraten Calle Halfvarsson.

– Det vore jättetråkigt för hela laget om han inte är bra nog att kunna köra på VM. Vi behöver honom, särskilt på sprinten. Och han är en så bra kille och glädjespridare, så det är väldigt tråkigt om det är något allvarligt, säger Jennie Öberg.

Om Emil Jönsson inte kan åka i VM ersätts han av reserven Carl Quicklund, som åkte ut som 56:a i kvalet i Östersund.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport